Vandra Skåneleden Öresund på vintern

Vandrare på Öresunds is

Att vandra vid Öresund på vintern är en överväldigande naturupplevelse.

 

Vandra på vintern längs havsnära Skåneleden Öresund är minst lika överväldigande som på sommaren. Men bara på vintern kan du uppleva fantasieggande isskapelser i vattenbrynet och överraskande många övervintrande fåglar vid Öresunds stilla oas.

 

Vintervädret

Vintern vid Öresund är inte alltid mild som en smekning, isande nordanvindar kan sitt jobb och solen är inte alltid med på gästlistan. Men oavsett väder och vind är vi ute. Varför? För att vinterskruden är unik, ständigt i förändring och ibland alldeles häpnadsväckande.

 

Vinterskrud

Varje dag ruvar på en liten överraskning. En dag täcks isen med en liten fin hinna snö som känns mjuk och skön att pulsa i. En dag är det lågt vattenstånd och vi går på havsbotten och vi blir stumma av beundran: stenar som var gömda i vattnet tornar upp sig och kapslas in av is till konstverk. En dag spräcker högt vattenstånd ishinnan och fåglar samlas för att dricka ur sprickan. En dag bländas vi i solen och vaggas till ro av havets kluckande och vill stanna vid havet för alltid. En dag sviktar fötterna under den halvfrusna, havsdoftande tången. En dag hittar vi en bloddränkt svanfjäder i vattenbrynet.

Den ena dagen är inte den andra lik vid Öresund och det är vintern som gör det.

Ibland avviker vi lite från själva Skåneleden för att komma havet nära och beundra vinterskruden till fullo. Leden är dock alltid väldigt nära. Skåneleden Öresund sträcker sig hela vägen från Utvälinge till Malmö, och varje sträcka har sin charm. Eftersom vi bor i Kullabygden har vi nu under vintern valt att vandra på sträckan i närheten av Höganäs.

Vindpinade björkar vid Öresund.

 

Aktivt djurliv

Det hävdas att allt fler fåglar väljer att övervintra i Sverige och då inte sällan i södra Sverige. Ty här är vintrarna relativt milda och snöfattiga och fåglarna kan hitta föda på barmark, växter och i vattnet. För egen del har vi kunnat se både vanliga och ovanliga fåglar utmed Skåneleden Öresund: gräsänder, bläsänder, knölsvanar (och några enstaka sångsvanar), steglitser, knipor, en rödbena, trutar, måsar, sothönor och till och med en storspov. Vid en liten avstickare till Lerbegsskogen fann vi hornugglor. Vi har sett knubbsälar.

Vintrigt samkväm bland trutarna.

 

Hav är hav

Du som har vandrat vid havet vet det redan: frihetskänsla som infinner sig vid öppet hav. Då vet du allt om hur upprymd man känner sig, hur välgörande det är. Allt detta upplever vi på Skåneleden Öresund, året om. Även på vintern. Och även på vintern kan man se både Danmark och Kullaberg om man befinner sig på rätt plats och om sikten är någorlunda klar. Sist måste vi nämna ett ord om havsluften: uppiggande. Det gäller i allra högsta grad på vintern.

Så det gäller att ta på sig något varmt och bege sig ut till havet. För vintervandring längs Öresund är något utöver det vanliga.

 

Bildfrossa från ett Öresund i vinterskrud

Alla bilderna är tagna under januari och februari 2021 längs Skåneledens sträckning mellan Strandbaden och Viken.

Snö

 

Is

 

Fåglar

Kråka.

Storspov i samspråk med skrattmås.

Trutar.

Svanfjäder.

Steglitser.

Hornugglor i Lerbergsskogen.


Vandringsfakta

Alla bilder är tagna på sträckan mellan Strandbaden och Viken, en sträcka på runt 10 kilometer. Det innebär delar av Skåneleden Öresunds etapper 4 och 5. Den markerade vandringsleden följer nära havet. I många fall går det dock att vandra ännu närmare havet genom att gå på stranden, vilket vi ofta gjort under våra vintervandringar. Lite besvärligare att gå ibland, men oftast väl värt den extra mödan.

Det går att nå såväl Strandbaden som Höganäs och Viken med buss. Från respektive busshållplats rör det sig om några få hundra meter ner till Skåneleden vid Öresund.

Läs mer:
Inlägg om våra tidigare, somrigare vandringar på dessa sträckor:
Mölle – Höganäs
Höganäs – Viken

Läs också: Vår guide till Skåneleden Öresund

Skåneledens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.