På upptäcktsfärd till offentlig konst i Höganäs

På upptäcktsfärd i en konstlokal i Höganäs som håller öppet jämnt. Här är Eyal bredvid konstverket (delar av) med det trevliga namnet ”På upptäcktsfärd” av Aline Magnusson.

 

Nästan oavsett var man bor så finns det en konstlokal som håller öppet jämt. Den offentliga konsten som pryder våra gator och torg kan beskådas året om, dygnet runt. Så även under pandemin.


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


 

Hälsosam och sinnlig upplevelse

Inte nog med att lungorna får gott om frisk luft, hjärnan stimuleras av kulturella intryck  – och aktiviteten. Och i fall konsten griper tag i en får även hjärtat en omgång – eller är det själen? Hur som helst är det bara att läsa våra tips längst ner om hur du kan ta reda på konstverkens placering i din kommun och bege dig ut på din alldeles egna konstrunda. Efteråt kan du alltid dela med dig av dina erfarenheter till andra – och oss förstås.

Med handen på hjärtat, jag har glömt en av konstrundans viktigaste uppsidor, kanske allra viktigaste: bildning, förkovran, inlärning av nytt och stimulerande som i sin tur kan leda till insikt om stort som smått: bygdens historia, varifrån kommer vi, vart är mänskligheten på väg eller vad är meningen med livet.

 

Gruvepoken dominerar

Höganäs drygt 150-åriga gruvepok under 1800- och 1900-talen må vara ett minne blott, men den tar verkligen för sig och sätter stora avtryck på den offentliga konsten i staden. Denna industriella ande slår an en tungsint, nästan dyster ton runt om i staden – med ett fåtal lyckliga undantag. Detsamma kan inte sägas om fiskeläge-epoken, trots att denna epok varade åtminstone dubbelt så länge – över 300 år (från 1488 då Höganäs först blev omnämnd i skrift fram till kolbrytningens storskaliga start 1797 0ch i viss mån även därefter). Nog kan överrepresentationen av gruvepoken förklaras. Höganäs var en bland flera fiskebyar utmed kusten medan kolindustrins expansion var omvälvande och förändrade orten för alltid.

Ändå är kolet borta medan Höganäs kustprägel alltjämt är närvarande. Och viktig, kanske viktigare än någonsin för att attrahera turister och nya invånare. Då kan man fråga sig om det kan vara på sin plats med fler än en handfull konstverk med havsrelaterade motiv (av det 30-tal som vi passerade på vår runda).

 

Vår egen konstpromenad i Höganäs

Promenaden på runt två timmar startar vid Gruvtorget och fortsätter sedan med små avstickare längs Storgatan ända ner till centrum. För att underlätta din konstrunda har vi markerat konstverken på en karta som du hittar längst ner i inlägget. Tips på några personliga favoriter följer här i samma ordning vi såg dem under vår konstpromenad – numret följer numreringen på kartan.

 

1. Kaptenens gruva (Ulla Viotti, 2008)

I Kaptenens trädgård intill Gruvtorget. Ett finurligt konstverk i tegel som man kan gå genom och känna sig delaktig i på något vis.

Tegel finns det gott om i Höganäs, så även i Kaptenens trädgård.

 

2. Mursten (Per Kirkeby, 1994)

Mitt på Gruvtorget. Ett tungsint konstverk i rött tegel.

 

3. Magnus Stenbock  (Ferdinand Ring, 1860)

Utanför ingången till Höganäs museum står halva Magnus Stenbock, andra hälften av krigsherren hade nog alla herrens tjänare inte lyckats lappa ihop efter att vagnen med skulpturen gick sönder – och så även statyn. Planerna att placera statyn i Helsingborg skrinlades, men för lilla Höganäs dög bysten.

Ett stympat konstverk med en pikant historia bakom.

 

4. Eric Ruuth (Ferdinand Ring, 1861)

Som “grundläggare av Skånska Stenkolswerket” var Ruuth en av centralfigurerna bakom Höganäs industrialisering.

Ståtlig staty över Eric Ruuth.

 

5. Dansande flicka (Torsten Renqvist, 2002)

Bronsstatyn står framför Tivolihuset. Förvisso dansar hon, vilket för tankarna till lekfullhet och glädje. Anletsdragen vittnar emellertid om något helt annat. Den stora frågan är: vad?

 

6. Gruvdriften (Helen Lindberg-Ljungquist, 1984)

På väggen på Apoteket vid Brorsbacke. Missa inte detta konstverk av 1 600 specialgjorda kakelplattor med intressant information om Höganäs industrihistoria.

 

7. Man står på huvudet (Jonas Högström, 2005)

Rondellen vid Triangelplatsen. Med risk för liv och lem tar vi oss över till mitten av stadens mest trafikerade rondell för en närmare titt på denna skulptur. Men det är värt det, skulpturen är lika rolig som tankeväckande. Bokstavligen vänder den upp och ner på perspektivet. Vilket var exakt konstnärens avsikt (enligt en intervju i Helsingborgs Dagblad 2005).

”Man står på huvudet” av Jonas Högström.

 

10. Kusinerna (Monika Gora, 2014)

Arnbergs plats. Detta konstverk av glasfiberarmerad plast sticker ut och känns fantasieggande med dess mjuka, runda former. Klättringsvänlig. Belyst kvällstid.

 

12. På upptäcktsfärd (Aline Magnusson, 2001)

Vi kan inte vara annat än förtjusta i konstverkets namn. Denna sugga med två kultingar är uppenbarligen lika nyfikna som vi. Dessa bronsgodingar verkar vara på vift mest hela tiden. En tredje kulting har tydligen funnits och gått på en upptäcktsfärd för flera år sedan – och ännu inte återvänt.

”På upptäcktsfärd” av Aline Magnusson.

 

15. Vila (Ulla och Gustav Kraitz, 2007)

Korsningen Långarödsgatan/Storgatan. Dessa två vilande katter på en bänk i centrala Höganäs är så trygga att de är garanterat kvar även om man kommer nära.

 

16. Hav möter centrum (Per Ljungblom, 2008)

Korsningen Köpmansgatan/Storgatan. Äntligen ett verk som knyter an till det närliggande havet! Men denna vattenskulptur vid Jefasthuset (skyskrapan) har även en stark koppling till ortens gruvhistoria. Dels är den av blå keramik, dels ligger den bara några steg från dåtidens kanal för koltransporter och sedermera för att leda bort uppumpat vatten från gruvorna.

 

17. Mormors skor (Josefine Axelsson, 2010)

Korsningen Köpmansgatan/Storgatan. Kul inslag vid Jefasthuset med dessa skor gjutna i brons. Och bredvid skorna finns något som liknar två ben.

 

20. Keramiktavlor (Klas-Göran Klaesson och allmänheten)

Detta levande projekt vid hamnpiren har pågått över 25 år sedan 1992 och består av keramikplattor med varierande motiv. Kul!

Förbi ”Keramiktavlor” på väg mot ”Öppen hand” längst ut på piren.

 

21. Öppen hand (Kerstin Ahlgren, 2003)

Hamnpiren. Bronsstatyn invigdes till 60-årsminnet av danska judars flykt över sundet undan nazisterna.

 

22. Världsomseglare (Elma Oijens, 1965)

Nymbergs plats. Tre barn står på flotte och tittar nyfiket runt. Annorlunda!

 

23. Se upp! (Jonas Högström, 2002)

Dessa uppiggande bronsskulpturer har tre delar. Del 1 består av en kopplad tax utanför biblioteket, del 2 föreställer en uppåtblickande person på bibliotekets tak (se upp för att se denna Se upp!) och del 3 är träskor nedanför ett stege – till vänster om ostbutiken på Köpmansgatan. Konstnären kan verkligen konsten att sätta myror i betraktarens huvud!

”Se upp” av Jonas Högström. Del 1.

”Se upp” av Jonas Högström. Del 2.

”Se upp” av Jonas Högström. Del 3.

 

24. Tro, hopp och kärlek (Robert Nilsson, 1945)

Denna relief (= figurativ bild) pryder ingången till flervåningshuset på Strandgatan 11. Föreställer ett skepp förtöjt vid kajen och folk omkring. Vackert!

 

26. Giraff (Bernhard Lipsøe, 2006)

Sundstorget. Detta 8 meter höga stålskulptur är verkligen inte rädd att ta plats. Tidigare kunde man få giraffen att buga genom att dra i svansen, men numer verkar denna funktion av någon anledning vara avstängd. När du ändå är på Sundstorget, titta upp efter Klas-Göran Klaessons Fiskmåsar.

Eyal testar vad som händer om man drar ”Giraffen” i svansen.

 

28. Tårtkilen (Ann Blomberg, 2016)

Kvarteret Balder intill Sundstorget. Emaljerade bilder av kaffekannor och koppar som sitter i en form liknande en tårtbit. Fyndigt – får oss att längta till ett kafferep!

 

29a. Spaljé (Elis Eriksson, 1959)

Utanför Höganäs AB:s huvudkontor. Denna stengodsspaljé i saltglaserad keramik berättar om vardagslivet i fabriken och gruvan genom olika figurer. Därmed ett spännande tidsdokument.

Höganäs AB:s huvudkontor har inte mindre än tre konstverk strax utanför porten.

 

29b. Venus uppstiger från sin snäcka i havet (Robert Nilsson, 1960)

Utanför Höganäs AB:s huvudkontor. En sinnlig bronsskulptur.

 

29c. Av jord, eld, vatten luft skapade de gamle (Robert Nilsson, 1947)

Konstverket kan skådas på ytterväggen av laboratoriebyggnaden mittemot Höganäs AB:s huvudkontor.

 

Höganäs välgörare

Förklaringen till att det tycks bågna av offentlig konst i Höganäs kommun stavas GW Nymberg. Denna industriman och mecenat med rötter i Höganäs testamenterade en ansenlig del av sin förmögenhet till fromma för konst och utsmyckning i kommunen, vilket i runda slängar motsvarar åtminstone en miljon kronor om året.

Hoppas att vårt varma tack når Nymberg i sin himmel. Vi har i varje fall haft en mycket trevlig konstrunda – med gott om uppiggande nordanvindar.

Nymbergs fond har bekostat, och bekostar, en ansenlig del av den nyare offentliga konsten i Höganäs.


Karta över vår konstpromenad i Höganäs

 


Hitta den offentliga konsten i din kommun

Om du vill hitta den offentliga konsten i din egen kommun så finns på wikipedia listor för ett antal kommuner, däribland Höganäs. Prova att på internet söka på “offentlig konst” och “xx kommun”. Vi använde listan för Höganäs som en utgångspunkt. Just den listan är några år gammal och alla uppgifter stämmer inte, bland annat verkar något konstverk ha flyttats och ett har stulits. Dessutom finns inte konstverk från de senaste åren med. Mer information om enskilda konstverk kan kräva ytterligare sökningar på internet.


Upphovsrätten

Kanske undrar du varför vi bara har bilder på ett fåtal av alla konstverk vi skriver om i inlägget. Svaret är reglerna i upphovsrättslagen. En dom i högsta domstolen för några år sedan klargjorde att det inte i alla lägen är tillåtet att via digitala medier sprida fotografier på offentliga konstverk utan tillstånd från konstnären. Även om det inte är helt tydligt exakt hur brett domstolens dom gäller, har vi valt att enbart publicera bilder där vi fått klartecken från konstnären eller där verket är så gammalt att det inte omfattas av det upphovsrättsliga skyddet.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Ewa skriver:

  Jättebra sammanställning. Vi har sett några av verken när vi besökt Höganäs, men tydligen inte alla. Så nu har vi något att göra nästa gång. Men jag tror du har missat den roliga Kossan som står vid busstationen.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för din uppskattning! Hoppas att sammanställningen kan underlätta inför nästa besök i Höganäs. Det tog oss några gånger för att hitta alla verk som finns med i sammanställningen. Tack för tipset, vi har nu lagt in ”Den lille Ko” på kartan!

 2. Aline Magnusson skriver:

  Tack för en jättefin översikt av konsten i Höganäs och för de fina orden om min konst.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack själv för värmande respons! Ditt konstverk förgyller verkligen Höganäs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.