Flytt under krisen medför socialt oflyt

Ett med naturen. Men pandemins abnormalitet har lett till ovanlig social torka.

 

Under normala tider brukar en flytt till ett nytt ställe vara en intensiv social upplevelse med allsköns nya kontakter och festliga inslag. En flytt under en härjande pandemi utmynnar i social torka, och en hel del reflektioner hos Eyal.

 

“Abnormalt tillstånd föder ett annat”

Jag gillar filosofiskt klingande påståenden som är burna av mödosamma intellektuella reflektioner. Speciellt i dessa tider av social svältföda kan jag fälla kommentar som: Abnormalt tillstånd föder inte sällan ett annat abnormalt tillstånd.

Jag vet. Ett sådant uttalande kräver en förklaring. Så här kommer förklaringen.

Vi hade bestämt oss för att flytta från Sörmland till en liten lya i en tätort i Kullabygden. Mitt under den härjande pandemikrisen. Givetvis påverkas denna handling av den abnormala tidsandan.

Först en liten fråga. Vad betyder en flytt?

Robusta gamla rötter rycks upp och nya plantor planteras, i from förhoppning om att dessa en dag blir lika robusta som de gamla. Adjö grannar, bekanta och vänner som vi sett dagligdags. Adjö alla trevliga expediter i livsmedelsbutiken, bageriet och inte minst konditoriet – var kommer jag att hitta lika goda bakverk? Hej då till mekanikern i verkstan som lappat och lagat vår gamla Volvo med osvikligt engagemang genom åren. Så kommer man till nya stället med öppna sinnen, stort leende och en vidlyftig kram som vill omfamna alla, ja precis alla, för allt nytt är så spännande.

Men denna barnsliga glädje besvaras inte. För här råder kris precis som överallt. Sociala kontakter av alla dess slag gör sig icke besvär, social distansering tillämpas – på goda grunder. Och inte blir benägenheten att knyta kontakter större under årets mörkaste och kallaste årstid. Folk vill in till sig så snart det går. Det förstår vi. Vi tänker likadant.

Så knappt några spontana samtal med nya grannar, och definitivt inga planerade sociala aktiviteter. Ingen knackar på med en sockerkaka, vi knackar inte heller på. För en nyinflyttad med uppenbar dålig tajming betyder det social härdsmälta. För nyinflyttade med högst genomsnittliga sociala behov medför det social abstinens.

Så har pandemin försatt oss i ett kroniskt tillstånd av social abstinens, en abnormalitet har lett till en annan. Det verkar lätt bli så i livet. Och detta underskott av social stimulans lär vi tampas med ett bra tag till.

 

Botemedlen

Under tiden håller vi nära kontakt på avstånd med våra nära och kära tack vare teknikens vidunderliga värld. Vilken bra uppfinning videosamtal är!

Därmed inte sagt att vi ska hålla oss inne och ägna oss åt sociala medier hela vintern lång. Nej, vi fortsätter med våra dagliga upptäcktsfärder som vanligt. Trots att ingenting är som vanligt. Nytt ställe, nya grannar, nya omgivningar. Och inte minst, ny årstid. Vi brukar ju tillbringa vintrarna på Mallorca där vintrarna är milda som svensk vår.

 

Ny serie med blogginlägg: härda ut coronavintern

Nu ska vi ut med en serie blogginlägg som ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under corona-vintern 2020/2021. Huvudfokus blir lustfyllda upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!

Snart inleder vi en serie blogginlägg om stärkande upptäcktsfärder i det lilla. Det finns mycket skönhet i det, eller hur?


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Eivor Henriksson skriver:

    Så fint skrivet och jag gör mig till tolk för alla som läser er blogg och säger: ”Vi ser alla fram emot nya upptäcktsfärder i er otroligt trevliga blogg.”

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tack för värmande ord som glädjer oss och ingjuter kraft att fortsätta bloggandet. Vi önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.