Vandra mellan Torekov och Rammsjöstrand

Hav, karg natur och hård vind präglar den natursköna vandringen mellan Torekov och Rammsjöstrand.

 

Hav, karg natur och betesdjur. Dessa tre element präglar denna natursköna kustvandring längs Skåneleden mellan Torekov och Rammsjöstrand. Allt medan höstens kulna vindar ser till att vi håller ett högt tempo.

 

Södra Bjärekusten naturreservat

Mina fingrar är nedkylda, hela jag är ohjälpligt ruggig. Det är priset jag betalar för att min vana trogen anteckna under vandringens gång.

Det blåser halv storm i Torekovs hamn, gatorna är öde. Svårt att fatta att det är samma ort som vi lojt passerade i somras. Då kunde vi tänka oss ta ett dopp vid badbryggan här intill, nu vill vi helst hoppa in i en bastu.

Någon bastu står inte till förfogande längs leden så vi fortsätter utmed Södra Bjärekusten naturreservats strandängar. Havet dånar. Denna bedårande havsutsikt delar vi med en lång rad sommarhus och villor. Också dessa är trevliga att titta på. Havet dånar alltjämt. Vinden viner.

Vandringen börjar inne i Torekov.

Betande får alldeles vid havet.

 

Betesdjur

Kan åsynen av gamla stenar värma? Synnerligen. Jag tittar på gamla Littorinvallar med små stenar i grått, rosa och vitt. Det finns skönhet i detta. Enarna har hittat ett sätt att hantera blåsten, de är vana. De kryper. Leden går genom krypenar.

Även fåren är vana vid denna ogästvänliga blåst, de betar oberörda såsom de alltid gör. Korna likaså, de idisslar kolungt och drar sig inte från att vistas nära stormens öga – alldeles intill havet.

Men vi kan inte förbli lidelsefria när Kullaberg reser sig som en hägring på andra sidan Skälderviken. Vi trampar ömsom sand, ömsom småstenar. Sådant är vi vana vid.

Havet drar till sig inte bara kor, utan även en och annan bunker från andra världskriget och mindre industribyggnader i sten från 1800-talet, ruiner. En göl, bara några få meter från havet. Och i den simmar en ensam knölsvan. Kan man bli mer ensam än så?

Krypenar och stenar med Hallands Väderö i bakgrunden.

Betande kor ett stenkast från havet med Kullaberg skymtande i bakgrunden.

Stenrike på väg mot Rammsjöstrand.

 

Rammsjöstrand

Inte långt därifrån betar får vid en grönskande göl. Det har regnat, vatten finns i överflöd. I markerna, på leden, i den porlande bäcken under träbron. Vi parerar vattenpussar, vi hoppar mellan mer eller mindre slippriga stenar. Mellan stora och små stenar. Någonstans passerar vi en gravhög från bronsåldern, Dagshög. Till slut är vi framme vid Rammsjöstrand. Här väntar ingen bastu, men en bänk under ett tak. Här är vi hyggligt skyddade från såväl vinden som den oväntade skuren.

När regnet avtagit tar vi samma väg tillbaka, i omvänd riktning. Denna dag fick vi en rejäl dos frisk luft.

Gott om vind och vatten denna dag.

Framme vid hamnen i Rammsjöstrand.

På väg tillbaka efter lunchen.


Vandringsfakta

Startpunkt: Hamnen i Torekov.
Slutpunkt: Hamnen i Rammsjöstrand.

Längd: Runt 7 kilometer enkel väg.
Höjdmeter: Marginella
Tid: Runt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Läs mer:
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.