Vandra från Skåre till Trelleborg

Häng med på vår egen lilla invigning av Skåneledens kommande etapp mellan Höllviken och Trelleborg.

 

Här ligger vi i framkant och provar en ny sträcka av Skåneleden före invigningen. På tillbakavägen testar vi en egen sträckning nära havet. Häng med på denna premiärtur – med en hel del tunga skyar.

 

Ny sträcka på Skåneleden

Sträckan vi har framför oss blir ett nytt tillskott till Skåneleden och ska sträcka sig mellan Höllviken och Trelleborg. I dagsläget (augusti 2020) är bara sträckan mellan Skåre och Trelleborg markerad, men det är antagligen bara en tidsfråga innan sträckan invigs officiellt. Nu inviger vi den inofficiellt.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Enligt detta motto har vi nog hyggligt väder framför oss. Så det är bara att sätta fart.

Vi ställer bilen i Skåre och går på en ännu omärkt stig mot Höllviken i ett par kilometer – ända till en sprillans ny träbro för vandrare. Vi står vid bron och tittar ut mot havet och lyssnar på havet och vinden. Tur att Kerstin och jag känner varandra i över 30 år; vi behöver inte överrösta vinden och vågorna. En nick räcker långt.

Ute i havet vilar några flyktiga vadare på en sten medan en hel flock skarvar sträcker ut sig på en kobbe. Vinden ruskar det långa, gyllenbruna sommargräset på strandängen med gott om små stenar. Brådstörtat får vi en anledning att ta på oss regnkläder vid en av bunkrarna. Snart är skuren över och vi kan beundra de vita molnen med skränande fiskmåsar intill.

Så ser markeringen ut – även om en bit redan fattas.

En nybyggd bro för vandrare nära Fredshög.

Ett moln av måsar reser sig.

 

Sälskådning

Snart hejdar vi oss av en nybyggd plattform för sälskådning vid havet. Vi tar gott om tid på oss, men vi hittar inga levande sälar på sandbankarna. Däremot ohyggligt många skarvar. Vid strandkanten en bit bort syns resterna av en död säl.

Sälskådning. Eyal ägnar sig åt en säl-synt syssla från nybyggda plattformen för sälskådning i Skåre.

 

Skåre

Framme i Skåre vittnar ett fiskemuseum, tre fiskebåtar i hamnen och hängande fiske- och ålnät om att byn varit, och delvis fortfarande är, en fiskeby. Vi går bland gulliga gamla hus med vasstak och trädgårdar med rosor och äppelträd. Man måste nog vara gjord av stål för att inte charmas.

Skåre är fortfarande en charmig och levande fiskeby.

Fiskebåtar i Skåre hamn.

Gulliga hus i Skåre.

 

Maglarps nya kyrka

Nu följer vi Skåneledens orange markeringar över bilvägen inåt land, flankerade av spannmålsfält. Denna omväxlande lantliga omgivning fortsätter längs en mindre grusväg omgiven av åkrar. Lagom när vägen ömsar skinn och blir till en asfalterad bilväg öppnar himlen sig igen och denna gång med besked. Ett något utstickande tak till Maglarps församlingshus skyddar oss någorlunda. Relativt torra hejdar vi oss utanför kyrkogården och läser på om hur kyrkan revs på grund av rasrisk för några år sedan. Bara grunden är kvar.

Lantliga omgivningar på väg mot resterna av Maglarps nya kyrka.

Här låg Maglarps nya kyrka innan den revs för drygt tio år sedan.

 

Hälsans stig

En falk flyger snabbt över en åker. Vi passerar ett bostadsområde och går på en cykelväg ännu mer inåt land förbi en fårhage och över en bro för att komma över motorvägen. Nu är vi äntligen i naturen igen, närmare bestämt på hälsans stig. När vi är framme vid Albäcksskogen ger sig vädergudarna tillkänna igen. Men så snart vi är framme vid en damm droppar det bara. Vi slår oss ner på en fuktig bänk och förser oss med mat. När kaffet ska inmundigas måste vi fly fältet och inta kaffet i skydd av ett träd. Detta blir ett gyllene tillfälle att testa inte bara den nya sträckan av Skåneleden, utan också våra regnkläder. Håller de emot mycket regn? Sisådär. Kerstin behöver en ny regnjacka.

Av uppenbara skäl bestämmer vi oss för att hoppa över den sista delen av vandringen till Trelleborgs centrum och efter en stund i skydd av en viadukt beslutar vi för att ta raka vägen till Skåre. Det blir kustnära och utan markerade stigar. Vi improviserar glatt.

Här vågar vi sätta oss för en lugn lunch – innan störtregnet jagade in oss i skogen.

 

Kustnära till Skåre

Regnet avtar och vi improviserar förbi ett gravfält invid Trelleborgs golfbana. I brist på självklara stigar utmed banan går vi på en väl trafikerad  landsväg, men snart tycks vi kunna gå i kanten av banan eftersom det är väldigt glest med spelare – något vi ska tacka regnet för. Nu kan vi njuta av havsutsikt. Fortsätter på en äng med rosa blommande ljung och kommer så småningom till Stavstensmonumentet. Monumentet byggdes till minne av Kung Karl XII:s landstigning efter seglatsen från Stralsund den 13 december 1715. Här kan man förnimma historiens vingslag. Bara ett litet problem. Monumentet ligger på fel plats. Det gäller att hitta den rätta platsen.

Sanden sviktar under oss och vågorna sköljer sjögräs och tång med vitskummande saltvatten. Än har vi en liten bit förbi Skåre skansar. Men strax efter en snorklings-slinga till havs är vi framme vid Rätta platsen som heter just så. Så missa inte den gyllene minnestavlan utanför stugan. Ty det var där och ingen annanstans som Kung Karl XII landsteg efter seglatsen från Stralsund 13 dec 1715.

Nu är vi återbördade i charmiga Skåre och har facit i hand. Nästa gång skulle vi nog gå hela vägen från Höllviken till Trelleborg och vi skulle antagligen följa Skåneleden. Det är inte särskilt fridfullt att vandra längs en väl trafikerad landsväg.

Havsnära längs golfbanan. Tur att det regnade så vi kunde gå på banan.

Stavstensmonumentet (felplacerat).

Rätta platsen för kungens landstigning.


Vandringsfakta

Startpunkt: Nära Fredshög utanför Kämpinge.
Slutpunkt: Skåre hamn.

Längd: Runt 11 kilometer.
Höjdmeter: Marginella
Tid: Knappt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Första delen här och tillbakavägen här.

Obs: Vi följde den kommande Skåneleden mellan startpunkten och utkanten av Trelleborg. På tillbakavägen följde vi landsvägen från Trelleborg mot Skåre. Här kunde vi gå i kanten av golfbanan eftersom det var få spelare den dagen, men det kan vara olämpligt andra dagar.

Läs mer:
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.