Från Torup till Eksholmssjön

Framme vid något hemlighetsfulla Eksholmssjön.

 

Torup är ett flott strövområde med slott utanför Malmö. Denna vandring från Torup till badbryggan vid Eksholmssjön är något för dig som känner strövområdet väl och vill prova på en vandring utanför området. I övrigt tycker vi inte att vandringen är något “att skriva hem om”. Vi gör det ändå.

 

Start i Torup

Ordet “sjö” har en närmast magisk inverkan på oss, speciellt denna outhärdligt varma sommardag. Därför bestämmer vi oss för att testa denna vandring till Eksholmssjön – ett för oss hittills oskrivet blad.

Vi startar vid jaktpaviljongen vid Torups slott intill en väldig ek och följer Skåneledens orange markering, hela tiden. Oväntat kanske för Skåne blir det ordentligt med höjdskillnader ganska direkt. Skogsstigen går upp direkt. Mellan bokarna skymtar en gråhäger spejande över ett gyllene kornfält och en hästhage från ett jakttorn. Snart står vi där flankerade av böljande kornfält medan en röd glada svävar i skyn. Ser den något vi inte ser?

I skogen igen korsar en kopparödla vår väg. Skönt att veta att detta bara är en ödla. När vägen delar sig är det väl skyltat och vi tar till vänster. Det tackar vi för. Två rådjur betar vid ett litet hygge, snart ser vi bara guppande rumpor.

Omslutna av bokskogen. Ser du ekorren i trädet?

En färggrann tistel.

 

Holmeja

Nu stundar vandringens farligaste, och finaste, del. En golfbana med flygande hårda bollar och öppna gröna vidder, en damm och en hel del stiliga gamla ekar. När banan tar slut hamnar vi på en bilväg som så småningom leder till villasamhället Holmeja. Intet ont i att stifta bekantskap med en för oss en ny ort, men vi nästan dunstar bort i hettan på asfalten. En subtil liten markering till vänster vid ett hus leder oss bort från asfalten till en grusväg. Skönt!

Se till att ta till vänster här! Markering är det ont om.

Kamouflagefärgad fjäril.

 

Eksholmssjön

Här upplever vi buskar, skog och några små sjöar. Till slut är vi framme vid en större sjö – Eksholmssjön. Tur för att vi är hungriga. För att minimera risken för snokar och maximera skuggan slår vi oss ner på en gammal bokstam under en bok – bara några meter från buskarna vid vindskyddet. Efter lunchen tar vi en tur förbi sjöns badbryggor. Här får man vara ute i god tid, om man ska få plats en varm sommardag.

Sedan är det bara att gå samma väg tillbaka.

Är det här en blivande prins som väntar på en kyss i Eksholmssjön?

Här vår skuggiga fikaplats under en bok. Perfekt denna varma dag.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Torups slott.

Längd: Knappt 1o kilometer enkel väg (vi gick fram och tillbaka).
Höjdmeter: Begränsade.
Tid: Cirka 2,5 timmar enkel väg.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs: Vandringen följer Skåneleden som är välmarkerad med ett undantag. När man i utkanten av Holmeja ska svänga vänster bort från asfaltvägen såg vi inte någon ordentlig markering i korsningen.

Läs mer:
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.