Möte med Göran och Linda Löfwing

Göran och Linda Löfwing växte upp i och älskar det böljande landskapet vid Hornborgasjön. Göran målar landskapet medan Linda lagar mat av det.

 

Båda Göran och Linda växte upp i och älskar detta böljande landskap nära Hornborgasjön i Västergötland. Göran målar landskapet medan Linda lagar mat av det som finns där. Besökaren kan njuta av bådadera på Löfwings ateljé och krog.

Kärleken till landskapet märks så snart vi nalkas huvudbyggnaden. Vad är det vi ser på den gröna backen vid parkeringen? Hornborgasjöns signaturfåglar – tranor. Många tranor. Och de verkar vara helt oskygga för människor. De står faktiskt blickstilla även när vi kommer nära och Kerstin tar fram kameran. Så är de inte livslevande, utan en av Göran Löfwings konstskapelser.

Här serverar konstnären Göran Löfwing Hornborgasjöns signaturfågel: tranor. Konstverket finns nära parkeringen.

Trivsam uteservering.

 

Mat på lokala råvaror

Kärleken till landskapet, och till lokala råvaror, känns också i smaklökarna. Gösen vi serveras är från Vänern och dinkelvete från trakten har fått ersätta risotto. Alltsammans utsökt. Måltiden, som även bestått av en himmelsk fisksoppa, avslutas med en kyss, en “citronkyss” – en biskvi smaksatt med citron.

Bakom maten står Linda Löfwing så det är klart att vi undrar varifrån hennes passion för mat är sprungen.
– Från uppväxten! lyder svaret.

Linda växte upp på bondgård med köttdjur och eget slakteri. Föräldrarna var väldigt intresserade av matlagning och goda drycker. Det har lett till en matfilosofi som månar om att maten ska vara lagad från grunden och så långt som möjligt lokalproducerad. Det ska vara rustikt, rejält och personligt.
– Jag tycker om att ge service och att se människorna ha det trevligt tillsammans. Det sporrar mig, säger Linda.

Gott bröd och knäcke med tillbehör.

Läcker fisksoppa.

Kaffe med ”citronkyss”, en biskvi med citronsmak.

 

Konst med lokala förtecken

Även maken Göran Löfwing sporras av besökare och har gjort det ända sedan han hade sin första utställning – som tolvåring!
– Jag sa till mamma att servera kaffe i samband med utställningen. Besökarna gav mig så mycket energi, det blev himla kul, säger Göran.

Uppemot fyra decennier senare är Göran och Linda kvar i hembygden och gör det de älskar. Göran visar oss runt i ateljén och kan inte låta bli att måla en stund på en oljemålning av en hjort, en målning som han har hållit på med i flera år och som aldrig tycks bli riktigt klar.

Göran i sin ljusflödande ateljé.

Mångkonstnär som han är designar han även keramik, däribland vasen med penslar. Konstrundan bland Göran Löfwing målningar och skulpturer fortsätter både inne i den ljusflödande utställningshallen och ute i konstparken. Det känns surrealistiskt vackert att titta på naturinspirerade målningar ute i naturen.
– Folk uppskattar helheten här. Inte bara de stora penseldragen, utan också omsorgen om detaljerna. Att göra saker halvdant är främmande för mig. Vi är kvar i hembygden för att vi känner ett ansvar att hålla den vid liv. Jag målar det som finns i landskapet och Linda lagar mat av det. Sedan serverar vi det, säger Göran.

Fortsätt att servera det! Vi kommer gärna tillbaka och kanske även stannar någon natt på er B&B.

En rymlig utställningshall. En fröjd för själen.

En konstpark placerad ute i naturen ger perfekt harmoni.


Läs mer:

– Läs mer om öppettider, B&B och annat på Löfwings ateljé och krog.

– Och här kan du läsa vårt resereportage i Expressen om vår pilgrimsvandring mellan Falköping och Varnhem.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.