Vandra vid Vättern

Vandringen längs Vättern från Bankeryd har naturligtvis mycket vattenkontakt. En härligt omväxlande runda.

 

Vi är nya här i Småland, inte långt från Jönköping. Steg för steg tar vi oss an detta böljande landskap nära Vättern. Denna omväxlande vandring runt Bankeryd har på kort tid blivit en favorit som vardagspromenad. Här bjuds på generösa vyer över sjön, lövskog med massor av spännande fåglar, flera kullar med härliga utsikter och lantlig omgivning med flera trevliga villakvarter.

Rundvandringen startar vid den gamla banvaktstugan i korsningen Attarpsvägen Björnbergsvägen, alldeles intill järnvägsövergången. Vi hänger på Attarpsvägen och får snart vara med om när kanadagäss och gräsänder långsamt vaknar upp i Attarpsdammen. God morgon på er också!

Vi startar vandringen vid den gamla banvaktstugan.

Attarpsdammen andas fridfullhet denna morgon.

 

Hemlighetsfull åravin

Vid viadukten viker vi av till vänster på en stig utmed dammen bland alar och pilar. Så mycket natur, så nära samhället! Vid gångbron till vänster och direkt till höger nerför Lillåleden. Om du någonsin undrat varför vi är så förtjusta i åraviner, behöver du inte undra längre. Här kommer svaret: varje åravin är ett eget mikrokosmos med massor med hemligheter. Träden och höjdskillnaderna avskärmar mot världen utanför. Träden, växtligheten och vindlingarna skapar en känsla av många hemliga rum. Och vi får gå från rum till rum och upptäcka hemligheterna. Det som händer är kanske små subtila saker, men ack så trevliga!

Denna gång är vi med om när en gräsandhane stoppar huvud i vattnet för att få i sig frukost. Ån porlar och slingrar runt alar, björkar, hägg och körsbär. Ormbunkarna så frodigt gröna. Koltrasten sjunger morgonpiggt medan rödhaken gäckar oss och byter gömställen bland alarna mest hela tiden. Vilken rackare!

Lillåleden fortsätter på andra sidan gatan. Stående på spänger tycks vi ramla rakt in i storskrakarnas “vardagsrum”. Två hanar tycks simma i ån i en sådan hastighet som för att imponera på honan – med långt brunt hår – som tittar på. Vi låter det vara osagt om denna brunhåriga hona blivit imponerad av hanarnas rappa simtag, men det har i varje fall vi blivit!

Genom åravinens hemlighetsfulla värld.

Frukosterande gräsand.

Ormbunkarna frodas i åkanten.

Glädje över vitsipporna och våren.

 

Vidablick

Titta, en ensam viol! Alltid lika trevligt. Nu upp för en backe och till höger. Före träbron vänster och upp från åravinen. Det blir omvända roller så att säga, vi tittar på åravinen uppifrån ner och lyssnar på alla fågelljud. Följer markering för pilgrimsleden fram till KFUM och Vidablick, som verkligen gör namnet rättvisa med vida vyer över Vättern.

Ner vid sandstranden lyssnar vi på vågorna och tar in omgivande hägg, al och en väldig ek klädd med mossa och lav. Efter träbron Osetbron och en vattennära bit ska vi visst komma Vättern riktigt hudnära. Men då ska vi hålla balansen nedför en riktigt brant backe. Upp igen på en höjd får vi härligt flås och skymtar sjön mellan träden. Fåglarna tycks ständigt bedyra evig kärlek till livet och nuet.

Vida blickar över Vättern vid Vidablick.

Sandstrand lockar inte till bad. Vattnet är svinkallt.

 

Tjuvanabben och tjuvknep

Framme vid en karg klippa med härligt panorama över Vättern, Tjuvanabben. Denna populära utsiktsplats är som gjort för en picknick, antingen på klippan eller på ett bord med bänkar bredvid.

Vi går vidare, men måste hejda oss vid en vätteros. Stigen har blivit en grusväg längs sjön och fåglarna hänger med ända till detta genomtrevliga villaområde. Vid Sjöbovägen tar vi till vänster för en närmare vattenkontakt. Här får vi se på riktiga tjuvknep. Framför våra ögon vittjar en ekorre ett fågelbord. Vi låter bli att ringa polisen, ty denna cirkuskonstnär kan man inte annat än beundra. Med ena foten surrar den sig fast i trädet medan tassarna är utsträckta för att fånga in solroskärnor och äta dem. Skalen spottas ner på gräsmattan. Ridå.

Upp på en glest trafikerad bilväg. Vid Uddebergsvägen till vänster och direkt till höger för en härlig utsikt över Vättern. Till vänster på Uddstigen på en vattennära grusväg som övergår i en stig. Här hörs Vätterns andetag, bada eller bara titta på kullarna med mossklädda stubbar. På håll simmar ett par storskrakar.

Tjuvanabben är som gjord för en fikapaus.

Vätteros.

Dagens akrobat i full aktion. Applåd!

 

Skogsbadar

Vi fortsätter till höger upp på grusvägen och viker av till vänster vid Ulfsbostigen. Uppåt inåt land genom en liten viadukt under järnvägen till en väg kantad av blandskog med blommande vitsippor under. Vi korsar bilvägen till kuperade naturreservatet Häggebergs och Granbäcks lövskogar. Här bor stiliga ekar bland lövträden. Vid korsningen tar vi stigen till vänster.

Fortsättningen är enkel, bara att följa markeringen för pilgrimsleden. Den tar oss uppför en kulle till en utsiktsplats och sedan neråt genom skogen och vidare genom böljande gröna kullar och ett fridfullt villaområde. I en hage nedanför ett stiligt gult trähus betar tre hästar och undrar vad vi är för några. Det kan vi också undra ibland. Och på nästa kulle väntar en ännu större hästgård, vilken inhyser Bankeryds ridklubb.

Trevligt bostadsområde på väg mot naturreservatet.

Slingrande väg i lövsprickningstid.

Härligt panorama från utsiktsplatsen i naturreservatet Häggebergs och Granbäcks lövskogar.

Vår i luften. Vitsippstid i lövskogen.

 

Labbarpsberget

Uppåt genom ett nybyggt villaområde. För ett nådigt ögonblick skymtar Vättern. Pilgrimsleden leder oss obönhörligen uppför Labbarpsberget som bjuder på härliga vyer över Vättern och nejden. Sedan är det bara att följa leden nedför berget bland gårdar och ta in vyerna över Smålands skogar och samhället. När vi har passerat kyrkogården och kyrkan, har vi bara backen ner tills vi är framme där allt började.

Lantliga omgivningar vid Vättern.

Bankeryds trevliga kyrka. Nästan framme vid startpunkten.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Gamla banvaktstugan i Bankeryd. Korsningen Attarpsvägen Björnbergsvägen.

Längd: Cirka 17 kilometer
Höjdmeter: Uppskattningsvis +/-190 meter
Tid: Drygt 4 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Vandringen följer ingen färdig vandringsled, däremot följer den sträckor av vandringsleder som Lillåleden och pilgrimsleden Norra St Sigfridsleden. Dessutom en del sträckor genom villaområden med lummiga trädgårdar. För den som vill ha en kortare vandring finns många möjligheter att korta ned rundan genom att vika av tidigare från Vätterns närhet. Det är gott om promenadvägar och -stigar i området.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar i Småland.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.