Farväl, älskade Mallorca!

Farväl, fagra ö. Vi kommer att sakna dig!

Vi har lämnat Mallorca under dramatiska omständigheter. Utan någon möjlighet att ta ett ordentligt farväl. Vårt farväl kommer nu, hemma från Sverige.

 

Lugnt farväl

Med detta inlägg vill vi ta ett lugnt och eftertänksamt farväl av en ö vi älskar.
Farväl, fina människor vi har träffat utan handskar!
Farväl, storslagen natur!

 

Skälvande stunder

Först en kort tillbakablick på några skälvande stunder den senaste veckan. Eftersom Mallorca drabbades förhållandevis lindrigt jämfört med fastlandet så kände vi oss länge lugna. Vi vandrade varje dag på vackra marker. Precis som vanligt. Men under ytan var det inte som vanligt. Smittan galopperade och byggde murar världen över. Bit för bit blev vi varse om att marken under oss gungade.

Italien sattes i karantän.
Spanska fastlandet stängde ner skolorna.

Och mitt i nyhetsflödet gjorde vi något ytterst vardagligt, och som i ett slag skrämde slag på oss: vi gick in i en livsmedelsbutik. Inne kändes det som att gå in i en krigszon. Kunderna slogs. Om matvagnar, om det sista äpplet, om pastan och mjölet.

Vi tänkte baka focaccia och i fickan hade jag vild rosmarin från dagens vandring i Tramuntana. Det sista paketet mjöl var borta när vi stod vid hyllan. Och pastan likaså. Med oss hem hade vi de sista fyra äpplena och några enstaka förnödenheter.

Vi blev chockade.

Det blev inte bättre när vi mötte vår granne vid dörren, en tvåbarnsmamma som kunde berätta senaste nytt från föräldrainformationen i skolan: Mallorca skulle stänga all flygtrafik från och med måndag morgon. I nästa ögonblick bokade vi två biljetter med SAS till det som vi trodde skulle bli SAS sista flyg från Mallorca, för den här gången. [I efterhand visade det sig att flyg visst går (skrivet 18 mars)]

 

På väg

Vi skulle flyga på söndagsförmiddagen. Men skulle några bussar gå? Skulle taxibilarna köra oss till flygplatsen? Eller skulle karantän råda – under polisens överinseende. Vi åkte till flygplatsen redan på lördag. Natten tillbringade vi på en hård stol, vakna mest hela tiden, andades avgångshallens desinfektionsmedel.

På söndag blev rädslan för viruset påtaglig. Genom andningsmasker hos passagerare och flygplatspersonal. Inte alla, tvärtom en bråkdel. Men ändå. Rädslan kunde man ta på. Vakter såg till att folk höll en meters avstånd vid ombordstigningen. Och ombord på planet orkade folk inte hålla masken. Bacillskräcken kunde läsas som en öppen bok när små nätta flaskor med handsprit stod som spön i backen vid mångas säten.

Vad ska en människa bestå av för att inte gå sönder? En människa är ju en bräcklig käril.

 

Landar

Våra kroppar har landat i Sverige. Våra själar har kraschlandat i detta fina land. Nu ska vi leka för att läka.

Vi vandrar. Varje dag. Länge.
Vi motionerar extra mycket. Och extra hårt. För att frigöra god energi. För att överleva.

Tack blåsippan för att du boostar upp vårt humör. Tack tussilagon för att du ingjuter glädje i denna dag.

Vi tar en dag i sänder i detta underbara land. Vi håller varandra i hand och andas i varandras hjärta tills mörkret skingras. Vi vårdar minnen av allt fint vi har mött under denna vinter på Mallorca.

Vi tar farväl av Mallorca.

Blåsipporna är en lisa för vårt humör hemmavid.

Tussilagon har förmågan att glädja genom sin lyskraft.

 

Farväl, Mallorca!

Farväl, Xavier! Tack för att du var en sån fin vägvisare! Lycka till med engelskan och vi hoppas att vi ska ses igen en dag på en av Tramuntanas stolta toppar.

Farväl, Sebastiana och Joan på apelsingården Ecovinyassa! Vi bär med oss er värme och livsglädje.

Farväl, Barbara och Martijn på ekologiska boutiquehotellet Ecocirer i Sóller! Låt oss hoppas att er passion och hängivenhet övervinner denna prövande tid.

Farväl, Isabell Coll från lantliga kafét Son Mico! Vi längtar till din hjärtlighet och gästvänlighet! På snart återseende!

Farväl alla underbara människor som korsade vår väg på Mallorca! Vi bär er i våra hjärtan med värme och önskar er allt väl i denna prövningens stund. Håll ut!

Vi tar farväl också av Mallorcas djur och natur. Inte bara av de söta getterna, också av gamarna. Ni asätare gör världen till en tryggare plats genom att minska spridningen av diverse sjukdomar. Hoppas att ni en dag får erkännande för era insatser!

Farväl, Mallorca! Förr eller senare kommer vi tillbaka.

Till dig som läser dessa rader skickar vi värme och livsglädje. Håll ut och håll koll på tussilagon!

Farväl, Xavier! Tack för att du var en sån fin vägvisare! Lycka till med engelskan och vi hoppas att vi ska ses igen en dag på en av Tramuntanas stolta toppar.

Farväl, Sebastiana och Joan på apelsingården Ecovinyassa! Vi bär med oss er värme och livsglädje.

Farväl, Barbara och Martijn på ekologiska boutiquehotellet Ecocirer i Sóller! Låt oss hoppas att er passion och hängivenhet övervinner denna prövande tid.

Farväl, Isabell Coll från lantliga kafét Son Mico! Vi längtar till din hjärtlighet och gästvänlighet! På snart återseende!

Farväl alla getter i bergen. Håll ställningarna. Observera att bilden är tagen dagen före flygresan till Sverige.

Farväl, gamar. Ni asätare gör världen till en tryggare plats genom att minska spridningen av diverse sjukdomar. Hoppas att ni en dag får erkännande för era insatser!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

26 svar

 1. Christina skriver:

  Underbart skrivet ?

 2. Jannica skriver:

  Underbart ❤️ Nu kämpar vi oss igenom detta och hoppas vi snart kan besöka ön igen ❤️

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Varmt tack för din kommentar! Det känns bra att kämpa tillsammans.

   • Stig larsson skriver:

    Underbart och kärleksfullt skrivet, jag älskar denna underbara Ö♥️

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

     Tack för dina värmande ord! Vi delar denna kärlek. Hoppas att den ger oss styrka att hålla ut. För styrkan behövs i stunder som denna.

 3. Solveig Sandberg skriver:

  Tack för era fantastiska reseskildringar från Mallorca. Jag och min man älskar också denna underbara ö. Skulle egentligen åka ner 18/4, men det är inställt. Längtar så dit. Får titta på foton och läsa om era resor dit.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för dina varma ord! Vi får längta tillsammans till denna vackra ö. Snart kan vi förhoppningsvis åka dit igen, starka och friska. Håll ut!

 4. Zuzannah Lidekrans skriver:

  Tack fina för detta, jag reste själv hem den 14e mars med gråt i halsen, vinkade till min kärlek som jag inte vet när vi SES igen.. Jag älskar denna ö med dess marker, människorna , värmen som finns , ja allt. På fredagen den 13e skulle vi handla i Sa Coma och utanför syntes inget men därinne på Mercadona var det slut redan på massor av varor .. Jag fick dom sista majskonserverna.. tomaterna var redan slut.. imorgon ska jag leta upp blåsipporna ?

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för dina varma ord! Hoppas du snart kan återförenas med din kärlek. Kärleken övervinner allt.

 5. jill skriver:

  Tack ,för era fina berättelser från underbara Mallorca. Det har varit en fröjd att läsa varje gång och tack för alla fina bilder. Vi får hoppas att det blir fler berättelser längre fram.Nu får vi samla oss och kämpa tillsammans i dessa oroliga tider.

 6. Sigge skriver:

  Vi som bor kvar!
  Kan meddela att hysterin i butikerna är slut, hyllorna påfyllda och att gå och handla fungerar bra.
  Vi bor ett mindre gäng året runt i Magaluf. Vi har koll på varandra och träffas över ”nätet”
  Vi mår alla bra!
  Ta hand om er i Sverige och tack för era fina berättelser om Ön.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Vad skönt att höra! Vad bra att ni har hittat ett sätt att stödja varandra! Det värmer.

 7. Heléne skriver:

  Så fint skrivet! Vi håller med om allt! Vi skulle rest ner till Mallorca nu i mars men fick avboka i sista stund. Längtade efter värmen, ljuset, vandringarna och människorna. Men, vi ger oss inte. Preliminärt åker vi i höst när förhoppningsvis livet återvänt till mer normalläge. Just nu: dagliga promenader ute på landet med videung, blåsippor och tussilago. Allt Gott!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för varma ord! Hoppas livet återgår till det normala så fort som möjligt. Härligt med alla vårtecken under promenaderna i Sverige. Ta hand om er!

 8. Carla Davi skriver:

  Un addio sofferto, vi auguro di ritornare al più presto

 9. Bertil Hagberg skriver:

  Så underbart vackert skrivet. Vi som älskar denna underbara Ö där ni gett oss lika underbara tips på upplevelser vet att när detta är över så åtrevänder både ni och vi andra. Tusen kramar från Bertil o Annika Hagberg

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för värmande ord som ingjuter kraft! Vi ser fram emot att besöka och uppleva denna fina ö. Mycket värme och kramar från oss!

 10. Åh så fint inlägg, och skönt att höra att ni kunde ta er hem! Håller tummarna för att allting lugnar ner sig fort och att ni får åka tillbaka snart igen 🙂

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för dina värmande ord! Det är skönt att vara hemma och kunna röra sig fritt i den friska luften. Det finns så mycket att upptäcka i ”den lilla världen” på hemmaplan. Vi håller tummarna tillsammans med dig att lugnar ner sig riktigt snart. Ta hand om dig!

 11. Kerstin Nilsson skriver:

  Så fint skrivet. Älskar den ön, var där första gången 1969 och sedan dess nästan varje år 2 ggr per år. Gifte mig i Svenska kyrkan 1982 som par nr 21. Miste min man 2017 helt hastigt men har fortsatt åka ner. Har bokade biljetter tillsammans med min dotter och ett barnbarn till den 9 maj, men tyvärr blir det att avbeställa, jag är i riskzonen och vill inte riskera något även om det skulle lugna ner sig med corona. Jag har alltid kallat Mallorca för mitt andra hem, har många vänner som jag ville träffat, men nu blir det inte så, i alla fall inte nu. Hoppas få komma ner en gång till innan jag lämnar in. Var rädda om er alla som älskar den ön.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Varmt tack för din kommentar! Vi förstår att Mallorca betyder mycket för dig. Med all rätt! Det är en underbar ö, där var och en kan hitta sin favorit. Vi hoppas verkligen att du snart får möjlighet att resa dit igen och uppleva dina favoriter. Varma hälsningar Kerstin och Eyal

   • Annelie skriver:

    Vilken känslig och vacker beskrivning, längtar än mer till Mallorca efter att ha läst ert adjö.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

     Tack för värmande kommentar! Då längtar vi tillsammans till denna vackra ö. Hoppas vi inte behöver vänta så länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.