Alcudia – en av Spaniens vackraste byar

Alcudia är numera utsedd till en av Spaniens vackraste byar. Här spatserar damerna i en av Alcudias mysiga gränder.

 

Alcudia har utsetts till en av Spaniens vackraste byar. Alltså inte bara Mallorcas. Hela Spaniens! För oss som vurmar för området runt Alcudia känns det stort. Ändå är denna nyhet inte så lättsmält. 

 

För bra för att vara sant?

Vår första reaktion: är det på riktigt? Benämningen ”vacker by” är inte det första man kopplar samman med Alcudia, speciellt när bilder på hotellkomplex i de massturistiska områdena runt Port d’Alcudia laddas upp i hjärnan. Så hur har det gått till?

Låt oss ta det från början. Fram till nu har vackra, välbehållna byn Fornalutx utanför Soller brukat kallas Mallorcas vackraste by. Med all rätt! Det har vi också skrivit om på denna blogg. Byn har funnits med på listan över Spaniens vackra byar i flera år. Men nu har två konkurrerande mallorkinska “byar” seglat upp på denna åtråvärda lista: Alcudia och Pollenca.

Otippat, eller hur?

Ändå sant. Hur kunde det bli såhär?

 

Sanningens ögonblick

Det som förskaffat Alcudia äran att profilera sig som “vackraste byn” är knappast Port d’Alcudias charmlösa massturistiska anläggningar, utan snarare Alcudias gamla stad. Likaså är Pollenca med för dess fina gamla stad.

För att kvalificera som by gäller det att ha under 15 000 invånare. För orter med fler än 5 000 invånare krävs ett historiskt centrum i perfekt skick. Här kan vi som sett renoveringsarbetet som pågått i Alcudias gamla stad de senaste åren nicka instämmande.

Sant Jaume kyrkan i Alcudias gamla stad.

Här kan man bo trevligt, inte minst om man har takterrass.

Ett av Pollencas fina torg.

 

Ekonomiska intressen

Organisationen som beslutar om vilka som får vara med på listan heter La Asociación Los Pueblos Más Bonitos de España (fritt översatt “Organisationen Spaniens vackraste byar”). Den har funnits sedan 2011. Förvisso är det ett slags intresseorganisation där listan används i “byarnas” marknadsföring. Men trots uppenbara ekonomiska intressen är det inte att bara att köpa sig en plats på listan. Vissa kvalitetskriterier måste uppfyllas. Endast ungefär 20 procent av de som vill vara med klarar kvalitetskriterierna och godkänns, enligt organisationens hemsida.

 

Flera vinnare

Denna typ av intresseorganisation för ett lands vackraste byar finns även i flera andra länder som Frankrike och Italien. Att Spanien hänger på trenden är begripligt. Konceptet verkar fungera. Fina byar lockar besökare samtidigt som det ger byarna en ekonomisk morot, och en stolthet, att värna om.

Inte bara byarna blir vinnare. För dig och mig är det ju roligt att besöka fina gamla byar som har fått “åldras vackert”, med såväl fasadrenoveringar och ordentligt städning. Signalen till besökaren är tydlig: kom och titta på hur fint jag har gjort mig för dig! Med andra ord, alltigenom sevärda ställen.

 

“Kom och titta på mig”-listan

Bland listan med drygt 90 “vackraste byar” i Spanien finns flera ställen som vi redan besökt. Och med stor behållning. Vi kan rekommendera varenda av dessa ställen om du råkar vara i närheten:

Mallorca:
– Alcudia
– Pollenca
– Fornalutx

Andalusien:
Frigiliana
Capileira
Grazalema
Zahara

En annan av Mallorcas vackra byar, veteranen Fornalutx.

Frigiliana färgglada dörrar

Vacker by i Andalusien, Frigiliana – också känd som en av de ”vita byarna”.

 

Ha koll på blyga violer

Kom dock ihåg att listan bara innehåller en bråkdel av Spaniens fina byar. Man måste ju aktivt söka plats på listan. Man måste investera en del pengar. Man kommer sannolikt att ta emot en hel del turister. Inte alla vackra byar vill det. Det innebär inte att de inte är sevärda. Så håll gärna utkik även efter “blyga violer” som inte vill marknadsföra sig med buller och bång. Det är kanske där som du hittar din egen favorit.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.