Lantlig vandring från Santa Ponsa till Es Capdellà

Denna lantliga vandring till Es Capdellà förbi gårdar och odlingslandskap är som balsam för själen.

Denna avstressande och relativt lätta vandring till Es Capdellà förbi lantliga gårdar och odlingslandskap är som balsam för själen. Stressen liksom rinner av vid mötet med betande får under uråldriga olivträd. 

Först blir det en knapp timmes transportsträcka till utkanten av Peguera (buss är ett alternativ). Vi passerar Santa Ponsas strandpromenad och går uppför trapporna vid restaurangen Caesar. Fortsätter längs en större gata i ett bostadsområde och viker av till höger mot en återvändsgränd. Där sneddar vi på en liten en stig mellan villor, passerar en gata och omges snart av en tallskog på lägre höjd. Efter en stund är vi framme vid utkanten av Peguera och har den finaste delen av vandringen framför oss.

Vandringen startar vid Santa Ponsas strandpromenad, dagens dos av havsutsikt.

 

Lantlig omgivning

Från utkanten av Peguera går vi på något ytterst ovanligt för att vara spansk landsbygd – en gångväg. Förnämligt nog är gångvägen helt separerad från den glest trafikerade bilvägen ända upp till Es Capdellà. Lättgånget och enkelt.

Medan fötterna gör sitt jobb får själen sitt lystmäte med vidsträckt odlingslandskap: mandelträd, johannesbrödträd och uråldriga olivträd varunder får betar i godan ro. Deras bjällror utgör ljuv musik.

Separat gångväg på landet tillhör inte vanligheterna. Lyxigt!

Idyllen. Betande får under uråldriga olivträd.

 

Es Capdellà

Mitt i detta poetiska landskap dyker fem rovfåglar upp i skyn – dvärgörnar och en glada. Också längs stigen är det bemängt med fåglar. Sädesärlor, fyra skygga rödhönor och en ovanligt oblyg härfågel. Flera bergtoppar ståtar på håll.

Förbi ett vakttorn från 1500-talet och en stund senare det imponerande godset Son Vic Vell. Därifrån är det inte långt till Es Capdellas trevliga stenhus och citrusträd inne i byn. Innan vi lämnar byn tar vi farväl av ståtliga Puig Galatzo med en slängkyss på håll.

Härfågel på jakt efter små godsaker.

En murgecko solar sig innuti en gammal trädstam. En av de större ödlorna vi sett på Mallorca.

Es Capdellas kyrka.

 

Picknick på en sten

Rätt snart har vi lämnat Es Capdellà och fortsätter rundturen på lantliga marker flankerade av mandel- och olivträd. Gångvägen går ett stycke nära bilvägen mellan Es Capdellà och Calviá. Efter en stund pekar en liten skylt åt höger för cyklister mot Santa Ponsa, så där viker vi till höger in på en mindre väg. Festen för sinnena består av olivträd, mandelträd och praktfulla johannesbrödträd. När hungern övermannar oss slår vi oss ner på en vindskyddad sten vid väldoftande vild fänkål och smörjer kråset med en kikärtssallad.

Även fortsättningen är en avstressande kur. Mandelträd står på en bädd av frodigt grönt gräs och oräkneliga bjärt gula blommor. Vid skylten Santa Ponca 5,8 km fortsätter vi längs den smala bilvägen ända till Santa Ponsa, på slutet förbi ett industriområde. Nästa gång ska vi ta till höger på den lilla stigen ner mot dalgången precis där skogen börjar. Det skulle ge denna lantliga vandringen en ännu mer avstressande final.

Ett praktfullt johannesbrödsträd. Kolla stammen!

Mandlar.

Känner du doften av fänkål? Här bredvid tog vi vår picknick.

Gula blommor under mandelträd. Visst är det storslaget i det lilla?


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Stora stranden i Santa Ponsa

Längd: Cirka 22 kilometer.
Höjdmeter: Uppskattningsvis +/- 250 meter
Tid: Runt 5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att det blivit lite konstigt precis i början på kartan.

Tips1: Du kan med fördel välja en annan väg än vi sista biten tillbaka mot Santa Ponsa. Vid cirka 17,6 kilometer enligt vår Wikiloc-karta – ta till höger på en stig nedför precis där man kommer in i skogen. Stigen är rätt bred och förblir så hela vägen till kvarnen vid motorvägen i Santa Ponsa. Betydligt trevligare att gå den vägen än längs den lilla bilväg vi tog där det blev en dryg kilometer att gå längs vägen vid ett industriområde.

Tips2: För den som vill ha en kortare vandring och plocka russinen ur kakan kan det vara en god idé att enbart vandra vägen mellan Peguera och Es Capdellà fram och tillbaka. Är runt en mil fram och tillbaka (sträckan är ungefär från 7,2 till 12,2 kilometer på vår Wikiloc-karta).

Tips3: Startpunkten för vandringen i Santa Ponsa kan du nå med buss 102 eller 104 från Palma. Information om tider och priser hittar du på Tib:s hemsida

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca. Mer information om den trevliga gångvägen mellan Pegueras utkant och Es Capdellà hittar du under CR2 på Visitcalvias hemsida.

Vill du ta en roligare väg än oss den sista biten? Vik i så fall av här på stigen ner mot en bäckfåra.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.