Kåseri: Grillad kyckling och kungsfiskare till lunch

Pilkrogsvikens fågeltorn.

Till synes kolugnt i fågeltornet. Men skenet bedrar.

Vid första anblick kan det låta lite dumt med grillad kyckling och en av Sveriges mer sällsynta och vackraste fåglar till lunch. Men i verkligheten var denna kombinationen inte alls så dum.

Mina närmaste känner väl till min närmast livslånga faiblesse för grillad kyckling. Vilket på intet sätt innebär att de delar förtjusningen. Snarare möts jag ofta av rynkade näsor, aviga blickar och benhårda motargument när frågan om denna för mig oemotståndliga delikatess kommer på tal. Men det finns undantag. Denna dag tycks bli en sådan lyckodag. När vi nalkas livsmedelsbutiken och min käpphäst dryftas får jag ett blitt jakande till svar från Kerstin. Även en potatissallad får följa med i matsäcken.

Den viktigaste frågan återstår. Var ska vi kunna kladda med kycklingen ogenerade?

Hemma är givetvis uteslutet. Vi vill ta vara på sensommarens sista solvarma dagar. Vi åker till ett fågeltorn! Chansningen går hem. Precis som alla andra gånger mitt i veckan har vi även i dag Pilkrogsvikens fågeltorn alldeles för oss själva. Turligt nog, för efter dagens långa vandring är vi vrålhungriga och äter med glupande aptit. Och det är ingen vacker syn, så känsliga läsare ombeds scrolla ner till nästa stycke. Jag sliter isär kycklingbitarna i en sådan extas att den kladdiga grillvätskan smetar mina händer och droppar på trägolvet. Det är obeskrivligt gott och lyckan över att ingen ser oss är fullständig.

Kerstin frossar inte med samma ohämmade frenesi så hon får syn på en fiskgjuse. Den ryttlar (svävar i luften på samma ställe) i flera minuter och förmodas vara lika djuriskt utsvulten som jag nyss. Så händer det. Fiskgjusen fångar en bastant fisk. Flygande håller den fisken i klorna. Snart försvinner den ur sikte. Men fiskgjusens fiskelycka varar blott ett par sekunder. Den tappar fisken i hagen framför fötterna på en betande ko. Kon tittar storögd på fisken och fiskgjusen vågar inte hämta tillbaka bytet. Den landar på behörigt avstånd från kon och tittar oavvänt på detta till synes fredliga kreatur. Dristar den sig till att hämta fisken? Inte än, den spejar ännu. Under tiden gör en gråhäger ett trevande försök att sno bytet. Den står några meter från fisken och håller koll på kon, fiskgjusen och fisken. Den senare studerar han med stigande intresse och tar några steg närmare. När gråhägern står på ett “nafs-avstånd” från fisken tycks hungern, och den konkurrensutsatta situationen, ingjuta fiskgjusen med mod. Den återvänder till bytet och äter betydligt mer rutinerat än jag. Den frossar systematiskt och grundligt – ända tills bytet är uppätet.

– Hallå! hörs en röst bakom oss. Högt och tydligt.
Jag stelnar till och torkar fort som ögat mun, kinder och fingrar så gott det går. Fläcken på golvet och kycklingbenen på bänken går för allt i världen inte att dölja. Rösten ger inte upp:
– Vill ni se en kungsfiskare?

Jag vänder mig och ser en gubbe med ett vitt skägg och en tubkikare vid ingången till fågeltornet. Hur länge har han stått där? Man kan få kalla kårar för mindre. Det gäller att hålla huvudet kallt.
– Vadå en fiskgjuse? undrar jag (uppenbarligen har rovfågeln gjort outplånliga intryck på mig).
– Nej, en kungsfiskare. Den har bjärta färger och känns väldigt exotisk här i Sverige, säger gubben och erbjuder oss en titt i tubkikaren.
Blixtsnabbt besinnar jag mig. Givetvis känner jag till denna fantastiskt vackra och skygga fågel, men har aldrig sett den i Sverige och aldrig genom en tubkikare!

Bäst av allt. Troligen var denne vänlige herre så uppslukad av denna vidunderliga fågel att han knappt noterade kycklingresterna och mina illa torkade kycklinghänder.

Kombinationen grillad kyckling och kungsfiskare är sannerligen oslagbar.

En kungsfiskare (liten blå mitt i bilden). Bilden tagen på Mallorca vid ett annat lyckligt tillfälle.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.