Våra tips på vandringar och naturupplevelser i Järna

Vandrare på hösten vid vatten

Höstvandra är kul! Gott om vattennära vandringar runt Järna. Här på Kustleden vid Östersjön.

Vi tillbringar en hel del tid i naturen i Järnas omgivningar. Det som har fascinerat oss under våra upptäcktsfärder här är omväxlingen! Östersjökusten, djupa sörmländska skogar med hällmarker, skogssjöar, älg, rådjur och rovfåglar. Och vem vet, du har kanske mer flyt än vi och får en skymt av vargen.

Så här kommer våra tips till vandringar och naturupplevelser runt Järna.

 

3 favoritvandringar

Det finns gott om möjligheter till kortare och längre vandringar i naturen runt Järna. Här är våra tre favoritvandringar:

  • Kustleden. En 12 kilometer lång vandringsled med stor omväxling. Vandringen spänner dels över kustnära sträckor, dels skog och strandängar. Går att nå med kollektivtrafik
  • Ekoleden. En drygt 12 kilometer lång rundvandring i Ytterjärna, som delvis sammanfaller med Kustleden. Leden sträcker sig såväl längs Östersjökusten som längs Skillebyån, genom skog och förbi gårdar. Går att nå med kollektivtrafik
  • Stora Alsjöns naturreservat. Denna fina vandring går genom djupa skogar, men passerar också fem små sjöar med flera perfekta ställen för en medhavd lunch.
Stora Alsjön

Vandring i Stora Alsjöns naturreservat. Mitt i vildmarken och alldeles nära civilisationen.

 

3 favoritplatser

Utöver vandringarna vill vi också slå ett slag för tre andra naturupplevelser i Järna-trakten där du inte behöver vandra någon längre sträcka.

  • Pilkrogsviken.  Här har vi sett allt från jagande (och ätande) fiskgjuse till rariteten kungsfiskare. Lättillgängligt. Mer information på Södertälje kommuns hemsida.
  • Stora Envättern naturreservat. En annan favorit är Stora Envätterns naturreservat. Mitt i skogen, tyst och få människor. Naturreservatet är inte bara vår, utan även storlommens favorit. Mer information på Södertälje kommuns hemsida.
  • Moraåns dalgång. Även naturreservatet Moraåns dalgång är väl värt ett besök, och då särskilt att gå nere i själva åravinen. Förvisso kan det ibland vara lite besvärligt att gå här (kan vara halt i branten när det är blött och höga buskar och brännässlor på sina håll under sommaren), men det är väl värt besväret för att tränga in i detta minikosmos.

Fågelspaning vid Pilkrogsviken. Ett perfekt ställe för en liten fikapaus under tak.

 

Alla våra vandringar i Järna

Här hittar du länkar till alla våra vandringar i Järna:

Och vi har förstås vandrat en hel del i resten av Södermanland också. Här hittar du inlägg från alla våra vandringar i Södermanland. 

Hemlighetsfulla Moraåns dalgång.

På spången i Stora Alsjöns naturreservat.

Stora Horssjön i Stora Alsjöns naturreservat bjuder på stillhet.

Såväl Kustleden som Ekoleden passerar Yttereneby naturreservat.

Utsikt över Järnafjärden under vandring på Kustleden (och Ekoleden).

Sothöns i en av reningsdammarna

Sothöna med unge en vårdag nära Ekoleden.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.