Flera pärlor under Morarundan i Järna

Morarundan ruvar på många överraskningar, som fåren i Engelska parken.

Morarundans vandring är så nära Järna, och ändå så fullspäckad med natur, naturupplevelser och en del kulturhistoria. Och kvällsugglorna kan få vara med om ännu en överraskning: fladdermöss. Moraån har tydligen ovanligt många arter av fladdermöss. 

 

Fisktrappan

Vi startar rundvandringen där väg 57 korsar Moraån och tittar på fisktrappan. Denna sinnrika konstruktion ämnar underlätta för fiskar att ta sig förbi fördämningen – i samband med att havsöring “vandrar upp” i åar och vattendrag i oktober för att leka och fortplanta sig (och på våren vandrar en del av de unga fiskarna ner till havet). Vi vet dock inte om fisktrappan fungerar i verkligheten.

 

Engelska parken

Vandringen fortfar på en grusväg genom ett område med små hus fram till en hage som för drygt 100 år sedan var Engelska parken. Nu betar fåren här bland ekar, aspar och andra lövträd och håller kulturlandskapet öppet. En ekorre smackar uppe i hasselsnåret och en annan ekorre visar sig i öppen dager i dess rostbruna sommarpäls. Vi tar oss ända ner till dammen vid Moraån genom det daggfuktiga gräset och beundrar denna mångfald av gröna näckrosblad. Alar hukar sig över dammen som för att beskydda denna lilla värld i världen för otillbörliga inkräktare.

På väg in i Engelska parken, med flera ståtliga gamla aspar och andra lövträd.

Spegelblankt i dammen vid Moraån.

 

Fladdermöss

Men vad är det vi ser! En liggande al (eller asp) med tydliga märken efter bävern. Här finns även flera arter fladdermöss. Enligt informationen från Moraåns vänner på informationstavlan finns här inte mindre än nio arter fladdermöss, varav två är rödlistade. Nu på morgonen kan man förgäves slå sig ner vid en av bänkarna vid dammen. Fladdermössen visar sig inte förrän skymningen och då för att äta bland annat nattfjärilar. Vid ett annat tillfälle kommer vi enkom för att uppleva fladdermöss, och straxt efter skymningen kunde vi skönja deras mörka siluetter flyga i en väldig fart kors och tvärs över dammen för att stilla hungern.

Men nu klampar vi på en bädd av förmultnade löv genom fårhagen och lämnar den så småningom. Nu går vi på en grusväg i skogsbrynet förbi åkrar och kan efter en stund beundra en del hus med spännande arkitektur omkring gården Charlottendal.

Titta här! Spår efter bäver.

Ett av de trevliga husen längs vägen.

 

Prästgården och Telleby Norrkälla

Efter Oganån tar vi till höger vid skylten Risbro och följer Sörmlandsledens orange markeringar in i kuperad blandskog i hällmarker med mossklädda klippor och allsköns svamp. Luften är mättad av fåglar som hörs, men döljs av skogen. Vi lämnar Sörmlandsleden och skymtar villor i Järnas utkant. Snart är vi framme vid Åbrinkvägen och viker av till höger mot gamla prästgården från 1100-talet. Vid informationstavlan har den kulturhistoriskt lagda en hel del att bita i. Här omkring finns vattenkällan Telleby Norrkälla och vi tar en närmare titt på ett rör från källan, som finns nära informationstavlan

En bit av vandringen går längs orangemarkerade Sörmlandsleden.

Ett av husen vid gamla prästgården i Järna. Strax intill finns vattenkällan Telleby Norrkälla.

 

Picknickudden

Från detta trivsamma villaområde leder en stig i skogen till Picknickudden. Väl där kan man speja över Engelska parken på andra sidan Moraån och näckrosbladen. Björkar och al skänker skugga medan tre bord med tillhörande picknickbänkar erbjuder sittkomfort. För de hugade finns grillplats. På andra sidan ån skymtar Mora gård. Även om miljön är mycket tilltalande så gör sig även bilismen och tågtrafiken påminda.

Härifrån återstår bara några hundra meter till startpunkten.

Utsikten från Picknickudden vid Moraån.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Landsvägsbron på väg 57 över Moraån i Järna (nära Eneskolan).

Längd: Drygt 6 kilometer.
Höjdskillnader:Marginella
Tid: Cirka 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.