Möte med Henrik Cevert

Henrik Cevert i sin glassbil.

Henrik har mycket god glass i sin glassbil.

 

En dag stötte vi på en glassbil under vår vandring. Henkes Glass stod på skylten. Glassen var urgod så vi har återvänt för att möta mannen bakom glassen, Henrik Cevert. Precis som glassen ger det spännande mötet mersmak. 

 

“Byta jobb ger pånyttfödelse”

Vad är det som är så roligt med foodtruck?
– Det roligaste med foodtruck är att träffa kunderna. Det uppstår personliga möten. Sedan tycker jag om att jobba ensam, jag trivs bäst med det. Så har det alltid varit för mig. Ursprungligen var jag skådespelare, jag är utbildad på Scenskolan i Stockholm. Visst var det lagarbete, men det var kul – ett tag. Efter tio år var det dags att byta jobb, jag har för vana att tröttna och byta jobb. Det ger en känsla av pånyttfödelse. Jag vill inte hamna i en slags rutin, säger Henrik Cevert, som har sina rötter i sörmländska Katrineholm.

Möte utanför en glassbil.

Ett trevligt möte med Henrik Cevert utanför hans glassbil vid Saltå kvarn.

Vi står och pratar utanför hans glassbil som står vid Saltå Kvarn utanför Järna runt fem mil söder om Stockholm. Glassen kan avnjutas vid något av kaféborden utomhus alldeles intill Moraån. Här känns det långt från vardagsstressen.

När kom glassen in i ditt liv?
– Efter skådespeleriet sadlade jag om till gymnasielärare i teater. Då åkte jag med gymnasieeleverna till Grekland på en kulturrundresa och hamnade på en riktigt bra italiensk glassbar. Glassen var så god och stämningen så speciell att jag blev tagen. Så god glass hade jag aldrig ätit. Efter fem årliga besök på glassbaren testade jag att göra glass efter eget recept, och för tio år sedan (2009) grundade jag Järnaglass. Nu säljs glassen i 300 butiker.

Efter tio år sålde han Järnaglass och startade Henkes Glassbil 2019. Därmed inte sagt att han lever ett glassigt liv.
– Jag blev inte rik på försäljningen. Järnaglass var både en ekonomisk och ekologisk kamp. Nu står jag ensam, men det känns mer lustfyllt. Jag bestämmer själv.

Henrik Cevert utanför sin glassbil.

Henrik trivs med det självständiga jobbet med sin glassbil.

Mjukglass tillverkar han själv medan övrig glass tillverkas av noga utvalda personer. All glass är gjord på ekologisk och biodynamisk mjölk från Järna mejeri.

Hur kommer det sig att du har en engelsk glassbil?
– Jag såg en liknande engelsk glassbil 2014 och tyckte att den såg så gullig ut. Nu är jag först i Sverige med engelsk glassbil. Den här typen av bil har funnits i åtminstone 60 år och min bil har körts runt i Glasgow-trakten i Skottland.

Strut med två kulor glass.

Mums!


Läs mer:

Fler inlägg på temat Möte med hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.