3 skäl att uppleva ravinen Gletscherschlucht i Schweiz

Spindelnätet i Gletscherschlucht

Eyal balanserar på ”spindelnätet” över vattnet i ravinen Gletscherschlucht.

 

Gletscherschlucht i de schweiziska alperna utanför Grindelwald är en av de trängsta ravinerna vi har varit i. Här är naturen nära, vacker och livsfarlig. 

Visst kostar det lite väl mycket att gå in och uppleva denna smala ravin, 19 CHF (2019). Men det är en upplevelse och jag kan komma på åtminstone tre skäl för att vilja uppleva den:

1. För att den vittnar om naturens storslagna krafter på minsta möjliga avstånd. En ravin av väldiga klippväggar på uppemot 300 meter. Ravinens nålsöga är bland det trängsta jag har upplevt. Som bredast uppemot tio meter, som trängst bara några centimeter!

I Gletcherschlucht

Genom ravinens nålsöga.

Ovanför forsande smältvatten från glaciären.

Nedanför klippväggarna rasar floden med skummande, vitglänsande glaciärvatten från närliggande giganten Eiger. I blickfånget skymtar glaciären Unterer Grindelwald och alperna. Vi går längs en klippvägg och i en tunnel på ena sidan ravinen med floden nedanför våra fötter. Vägen mäter en kilometer, varav 424 meter genom tunnlar. Man kommer så nära ravinen som möjligt utan att riskera livet. Det finns ordentliga räcken och den som vågar kan gå på stålgaller på några ställen för att få lite fjärilar i magen. Och är du immun mot svindelkänslor vill du kanske testa “spindelväven”, 170 kvadratmeter av nät över floden. Jag vågade bara ta några stapplande steg. Det räckte mer än nog för att hysa respekt för flodens kraft (skulle inte rekommendera ett bad).

Drickbart smältvatten från Eiger inne i en av tunnlarna.

Eyal kyler ner sig.

 

2. För att fatta på riktigt vad den globala uppvärmningen ställer till med genom att se hur fort glaciären Unterer Grindelwald tynar bort. Även klimatförnekare bör få sig en tankeställare efter ett besök här. För 150 år sedan, vilket är en liten blinkning i historien, täckte glaciären hela ravinen och därutöver 500 meter till. År 2006 lossades en stor bit av glaciären och i ravinen har glaciären smält för länge sedan. Även det som ännu återstår av glaciären längre upp i bergen krymper i allt högre hastighet.  Det är sorgligt att uppleva med egna ögon.  En dag efter besöket i ravinen vandrade vi ovanför ravinen med obruten blick över glaciären. Utan förvarning hör vi en duns. Med dunder och brak lossnade en liten bit av glaciären längre ner i dalen. Snart förvandlades glaciärskärvorna till smältvatten och glaciären har krympt ännu mer.

Glaciärernas avsmältning är inte bra, anser de som är mottagliga för vetenskapsbaserat fakta. Med krympande glaciärer stiger temperaturen i atmosfären och den globala uppvärmningen accelererar ännu mer. För jordbruket i alperna har glaciärer sedan generationer också haft en speciellt viktig uppgift som naturens vattenmagasin. De har samlat på sig snö på vintern, vilket de tillfört jordbruket som smältvatten när det behövts som mest på sommaren.

Bakom den smala ravinen skymtar bergen.

 

3. På köpet ingår en lektion i geologi genom pedagogiska skyltar utplacerade på strategiska ställen i och invid tunneln. Därigenom kan man exempelvis lära sig varför somliga klippväggar som passeras är rostfärgade, närmast gyllene. Svar: För att vattnet som rinner genom klippväggarna på sina håll fört med sig järn.

Bonus: Under varma sommardagar finns nog inget svalare ställe att vistas i än i denna ravin. Vid vårt besök var utetemperaturen runt väl svettiga 30 grader. Inne i ravinen pekade termometern på tolv grader. Svalt och skönt! För säkerhets skull kan man ha med sig ett extra plagg.

Behagliga 12 grader i ravinen. Över 30 utanför.


Fakta

Vad: Ravinen Gletcherschlucht utanför Grindelwald i Schweiz.

Pris: 19 CHF för vuxen.

Mer information: Information om bland annat öppettider och priser hittar du på den här länken.

Läs mer: Här hittar du inlägg från våra vandringar i Jungfrau-regionen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.