På besök hos vår italienska vän – Dag 2

Italiensk salami

Italienska smaker. Hos Carla skäms vi bort, bland annat med riktigt god italiensk salami.

 

Efter ett års väntan träffar vi äntligen vår italienska vän Carla igen. Här kommer del två av vår dagbok från vårt besök hos Carla.

Med handen på hjärtat, jag frös igår natt. Mina fötter är två isklumpar. Så är det när inomhustemperaturen vägrar klättra över 15 grader. Huset är inte så välisolerat. För att vara helt korrekt, huset är inte isolerat. Varför? När huset byggdes för 15 år sen var det ingen lag på det. Därför.

Därför får vi varsin värmeflaska när vi lägger oss under ett tjockt täcke och två filtar. Tack, Carla! Kerstin fryser inte efter en lång stund med ansvar för eldstaden. Jag får hennes värmeflaska. Ena flaska lägger jag på magen, den andra under fötterna. Efter ett par minuter somnar jag och vaknar åtta timmar senare.

Dagens inleds med gymnastikövningar – de fem tibetanerna. Carla ligger på mattan intill eldstaden och visar. Efter 20 minuter finns inte en muskel i kroppen som inte fått jobba.

Alpsippor

Alpsippor under vandringen med Carla utanför Montgenèvre i Frankrike.

 

Vandring

I dag har Carla ont i knät. Kerstin hämtar ett bandage, ett måste för oss vandrare. Nu kan dagens vandring påbörjas. Först tre minuters biltur till byn Montgenèvre i Frankrike. Dagen är vacker som en gåva. Solig och lagom varm för en vandring på 2 000 meters höjd med kala och vita alptoppar runt om. Vandringen är lagom för en 71-åring med bandagerat knä, plan, vacker och sex kilometer lång.

Även i dag är Carla läraren i klassrummet. Här hornvioler, där gullgentianans blad. Så vackert!

Oväntat kommer hennes livsfilosofi:
– Vänta finns inte i livet. Man ska ta vara på nuet. Sedan finns inte!
Omgivna av italienska och franska alper kan denna klokskap inte levereras med en mer imposant fond.

Mont Chaberton

Mont Chaberton är lite unikt. Berget fick toppen sönderbombad och kapad med uppemot hundra meter under andra världskriget.

Stigen med lärkträd går förbi en utsiktsplats med blick mot ett snötäckt Mont Chaberton på drygt 3 100 meter. Egentligen var bergstoppen högre, så kom andra världskriget. När fransmännen bombarderade artilleriposten högst upp kapades en bit av bergets topp bort. Nu har röken skingrats för länge sedan. Och även harmen lagt sig. Framme vid en bänk på 1 803 meters höjd med hänförande utsikt över Névache-dalen, en glaciär på håll och staden Briançon möter vi tre fransyskor med en picknickkorg.

Samtal och ömsesidig nyfikenhet uppstår. Vad gör ni? Så ömsesidiga vördnadsbetygelse. Vad god den franska maten är. Vad god den italienska maten är. Fransyskorna går inte tomhänta, för snart får de receptet på puttanesca.

Utsikt under vandringen över Névache-dalen i Frankrike.

Längs sjön och golfbanan på väg tillbaka till Italien.

 

Liguriska dofter

Tillbaka vid bilen viftar vi adjö till Carla som inte ska utmana ödet med en de vindlande backarna mellan Frankrike och Italien. Det gör vi. Här i vildmarken med blommande alpblommar längs porlande bäckar och förbi en lika svår som vacker golfbana, som ägs av kaffeproducenten Lavazza, går vi i gränslandet mellan Frankrike och Italien. Vi har inte hundra procent koll på vilket land som äger vilken sten och var gränsen går. Men när vi är framme i byn är skyltarna på italienska.

Och så fort dörren till lägenheten öppnas håller vi att tappa sansen av dofterna som väller mot oss. Det är ännu ett av Carlas trollerinummer: kanin på liguriskt vis med kapris, pinjenötter, oliver och lagerblad. Därefter sallad, salami och ostar. Till efterrätt blir det tunnskurna jordgubbar med citron, socker och egentillverkad limoncello.

I natt räcker en värmeflaska för att sova gott. Inomhustemperaturen har stigit till 18 grader.

Ligurisk kanin

Ligurisk kanin. Doftar alldeles förföriskt.

Italiensk ost

Ingen måltid kan avslutas utan ost hos Carla.


Läs mer

Här hittar du del ett av vår dagbok från mötet med Carla i Italien.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.