Alla hjärtans dag hör ihop med mandelblomning

Mandelblom

En skir mandelblomma i vitt och rosa. Kort efter soluppgång medan daggen ännu hänger kvar.

 

Alla hjärtans dag hör verkligen ihop med mandelblomning. I varje fall på Mallorca. Av tre enkla anledningar. Båda får hjärtat att skälva en aning. Båda väcker vårkänslor. Och båda skänker hinkvis med glädje!

 

Mandelblomningen fascinerar

Blotta tanken att Mallorcas sju miljoner mandelträd blommar från mitten av januari till början av mars är svindlande. En prunkande parad på sju miljoner träd och oändligt många blommor. Givetvis har vi bara sett en bråkdel av alla dessa blommor. Vi har blivit hänförda och försöker att förmedla våra vårkänslor i denna mandelblomsexposé i bild. Ingenting kan dock ersätta upplevelsen av mandelblomning på plats.

Huvudsakligen blommar mandelträden i vitt eller rosa, men vid närmare betraktelse visar det sig finnas en stor variation i färgen. Vissa blommor är tydligt rosa, i alla fall i början av blomningen. Andra är vita, men med rosa i mitten av blomman. Och en del är mer helvita, där det vita bryts av grönt och gult i mitten av blomman.

Ibland kan vi stå och beundra en enskild blomma på nära håll. Minst lika tagna blir vi av att betrakta en lång rad blommande mandelträd. Ett hav av vitt som får hjärtat att stanna till.

 

Mer kärlek!

Man kan aldrig få nog av vare sig kärleken eller dessa ömma och outsägligt fagra blommor. Så i dag på alla hjärtans dag bejakar vi både kärleken och mandelblomningen!

Och önskar du ett svensk alternativ till Mallorcas mandelblomning så rekommenderar vi helhjärtat körsbärsblomningen i Vallebygden och vid Hornborgasjön.

En rosa knopp och en utslagen blomma.

En vit skönhet.

Många knoppar och en mandelblomma.

Full blom.

Mandelblom

Ännu fler skira blommor.

Mandelblomsfrossa.

Ett hav av blommande mandelträd.

Ännu fler.

Blommande mandelträd.

Mandelträd på landet utanför Alcudia.

Utsikt över Hornborgasjön

Det svenska alternativet till mandelblomningen: Körsbärsblomning vid Hornborgasjön. Men då får man vänta till maj.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.