En utflykt till Can Picafort

Can Picafort bjuder numera på en hel del konst. Här i vattenbrynet en av mina favoriter, skapad av spanska konstnären Joan Bennàssar.

 

Vi har knappast åkt till Mallorca för att besöka Can Picafort. Men väl på Mallorca lämpar sig denna havsnära ort väl för ett kortare besök.

Eftersom vi bor i Alcudia för tillfället tar det bara en kvart med bilen att svänga förbi och se hur Can Picafort mår i vinterdvalan. Och visst är det tämligen lugnt på strandpromenaden och bara någon bar håller öppet, men det är inte dött som på många andra utpräglade turistorter. En skolklass sitter samlade intill läraren. Hundägare strövar med en svart påse i handen. Och här kommer vi och tittar på något som är utmärkande för Can Picafort: offentlig konst.

 

Offentlig konst

Här har någon tagit ett intressant grepp. Skulpturer av mänskliga gestalter i vattenbrynet eller på stranden. Inte minst fastnar jag för de tre kvinnorna i vattenbrynet som reflekterar, sitter och gymnastiserar. Skulpturerna är skapade av den spanska konstnären Joan Bennàssar.

Konsten tar inte slut på stranden, den finns som väggmålningar på husfasader alldeles intill stranden. Väggmålningarna har tillkommit i samband med den årliga Saladina Art Fest i staden. Den röda tråden mellan målningarna är vuxna och barn i förtroligt samspråk. Jag tolkar detta som en hyllning till livet av samhörighet, livet i flocken. Kanske inte så modernt i ett samhälle med tilltagande antal ett hushåll, men ytterst tilltalande.

Väl på stranden bestämmer vi oss för att gå till Son Real. Ett lika anspråkslöst som trevlig liten vandring.

 

Flera skulpturer av Joan Bennàssar längs strandpromenaden

Sandal av (för oss) okänd konstnär.

 

Några av väggmålningarna

Väggmålning av Mohamed Lghacham för Saladina Art Fest 2017.

Väggmålning av Iván Floro vid Saladina Art Fest 2018.

Väggmålning av Miquel Wert till Saladina Art Fest 2018.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.