Fruktfröjd

Frukt i mängd

Frukt på Mallorca är en fröjd.

 

Med tanke på vad bloggen främst bågnar av kan man lätt få intrycket av att vi enbart ägnar oss åt vandringar. Fel, fel, fel. Hör och häpna: ibland äter vi och då vill vi äta gott. Vad är gott? Främst frukt, grönsaker och fisk. Allt detta finns det gott om på Mallorca.

Under tiden i Sverige trånar vi efter frukt och grönsaker som fyller tre enkla krav: färska, smakrika och prisvärda. In går vi förväntansfulla i en livsmedelsbutik nära dig, kollar utbudet av frukt och grönt och utbyter förstulna blickar med varandra vid tråkig och orimligt prissatt frukt och grönt. Ska det vara kul att betala bortåt 30-50 kronor kilot för trötta apelsiner och äpplen? Härdade passerar vi fiskdisken och baxnar vid priserna – det märks att Kina och Ryssland började köpa norsk lax igen. Bra geopolitiskt, men mindre bra för plånboken. Inte sällan lämnar vi butiken i håglöst sinnestillstånd.

 

Frukt på Mallorca

Tack vet vi Mallorca. Sällan kostar färsk frukt mycket mer än en dryg tia per kilo. Mango, avokado, apelsiner. Lagom mogna, smakrika. Vi frossar i frukt. Vi glufsar i oss färska grönsaker, äter morotsstavar och rivna tomater med färskpressad citron och ringlad olivolja så det står härliga till. Vi väljer rätt butik och rätt dag för bästa dagspris. Detsamma gäller våra inköp av fisk och skaldjur. Varje dag har Eroski någon fisk till extrapris (“oferta”), kanske inte lax, men nystekt “dorada” (seabream) är så läcker, fast och lättlagad.

Vi frossar i denna medelhavsdiet och går ner i vikt (vi vandrar också emellanåt). Vi äter med god aptit och får liksom i oss soltimmarna som frukten och grönsakerna behövt för att mogna så smakrikt. I varje fall tillför dessa smakrika råvaror fröjd och glädje.

Vi har väl nämnt att vi gillar Mallorca?

Clementinträd

Inte bara gott utan även en ögonfägnad.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.