Teknikens oanade, och oroande, möjligheter

Från gammal till ny mobiltelefon?

I valet och kvalet. Man vet vad man har, men vet man verkligen hur reseupplevelsen påverkas av en ny mobil?

Mobiltelefonen har både revolutionerat och förenklat resandet. Men samtidigt som tekniska landvinningar väller fram och nya modeller sprutas ut på löpande band kan det vara värdefullt med ett stilla ifrågasättande: riskerar tekniken att skymma reseupplevelsen?   

 

Beroenderelation

Som resebloggare och journalist bör jag vara den siste att ifrågasätta mobiltelefonens oumbärlighet som verktyg. Hur hade jag annars bokstavligen på stående fot förmått nedteckna mina reseupplevelser, fotografera, kolla på kartor, meddela mig med omvärlden, intervjua eller slå larm vid livsfara? Visst finns det inte sällan alternativ, men de är oftast sämre, mycket sämre. Det är bara att medge. Jag är beroende av min mobiltelefon.

Därför borde jag kanske omfamna Huaweis senaste modell och genast inköpa ett eget exemplar av Mate20 Pro för cirka 10 000 kronor. Varför avstår jag? Låt mig vara helt tydligt. Denna mobiltelefon är sannolikt alldeles utmärkt. Många, och mycket mer teknikkunniga mobilkännare än jag, har hyllat den. Telefonen kan göra allt min något slitna Samsung Galaxy S5 Mini förmår, fast bättre. Så oändligt mycket bättre!

 

Så mycket bättre

På en pressträff fick Kerstin och jag information om denna mobil och provade även själva dess olika funktioner. Jag som inte går någonstans utan min powerbank blir imponerad av mobilens batteritid och snabbladdningsförmåga. Hoppas att den lika pigg efter tre år.

Hur som helst är det med kameran som mobilen sopar banan med konkurrenterna. Provbilderna jag tar har en överraskande skärpa. Även motiv tagna i dålig belysning under bordet blir skarpa tack vare mobilens “mörkerseende”. Respekt!

Eyal testar en ny, teknikspäckad mobil tillsammans med Travel News Viggo Cavling på en pressträff.

 

Mer jubel

Skidentusiaster skulle nog även jubla för praktiska funktioner som att kunna använda mobilen med vanliga handskar liksom med bara en hand. Medan dyknings- och snorklingsfantaster kan glädja sig åt ett undervattensfodral för 700-800 kronor extra. Redan där hade producenten kunnat vara stolt över en prima modell. Men det stannar inte vid detta.

 

“Artificiell intelligens”

Får jag presentera: HiVision! Bara att rikta kameran mot mat, konst eller geografiska landmärken och kameran ska identifiera det du redan sett med blotta ögat. Med viss barnslig förtjusning riktar jag kameran mot en banan och får genast en träff på displayen: banan, mat, 50 kalorier. Men när jag lite slarvigt fått med även vinglaset i sökaren, får det omedelbara konsekvenser: displayen översvämmas med vinreklam.

Dessvärre visar sig citationstecknen kring “artificiell intelligens” vara på sin plats, eftersom mobilkamerans kunskap är sprungen ur databaser – utan tillstymmelse till inlärningsförmåga. Äkta AI får vi än så länge vänta på.

 

Skymmer reseupplevelsen

Men även om denna mobil, likt många andra tekniska landvinningar, må ha barnsjukdomar, så blottlägger applikationer som HiVision ett problem. Förvisso kan även jag se en poäng med att i framtiden genom ett knapptryck exempelvis kunna artbestämma en fågel. Men när alltför teknikfokuserade innovationer tar överhanden och vi skapar ett behov att ta fram mobilen för att komma underfund med vad vi ser och vänjer oss vid att betrakta världen genom mobilens vidvinklade öga, kan något väsentligt gå förlorat. Inte bara grundläggande kunskaper om kultur, natur och geografi, utan även vår perceptionsförmåga. Vår sinnesförnimmelse riskerar att domineras av mobilen. Dessutom kan vår verklighetsuppfattning manipuleras av de bakomliggande databaserna.

Hur tror du att reseupplevelsen påverkas av modern teknik?


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.