Vandra Måsnaren runt

Gröna vattenväxter

Måsnaren gör inte mycket väsen av sig, men bjuder på många trevliga överraskningar längs vägen. Vad sägs om detta grönskimrande vattendrag?

Måsnaren är försynt liten sjö som är föga känd och inte gör så mycket väsen av sig. Men ack så trevlig att lufta sig runt den. Så lite folk och så mycket natur alldeles nära Södertälje.

Anvisningarna för att kunna hänga med oss på denna vandring låter lika enkelt som en uppvärmning av en färdigrätt. Följ Måsnarenledens blåa markeringar. Gå på rätt lättgångna vägar och stigar i tre timmar. Färdigt.

I innehållsdeklarationen ska man kunna lägga till att turen innehåller en mängd frisk luft och kanske även spår efter fåglar och andra djur.

Skylt för Måsnarenleden

Enkel vandring. Följ bara den blåa markeringen. Fixat!

 

Det vete fåglarna

Först följer vi en grusväg flankerad av en blandskog med mest björkar och tallar. Området är ett gammalt sommarstugeområde, vilket märks än i dag. Blåmarkeringen fortsätter längs en skogsväg som svänger direkt åt höger. Där sitter två nötskrikor, fasligt vad de skriker!  Och där i en grantopp spejar hackspetten.

Nu har kommit en bra bit och närmar oss ett kärr, eller åtminstone kärrhök-liknande rovfågel. Den har solfjäderformad stjärt, säger Kerstin. Är inte det solklart en kärrhök?

En livslevande gråhäger bidar sin tid på en stolpe till ett staket vid ett vattendrag. Men när vi nalkas får den plötsligt vingar.

Kanske blir det ett bra svampår trots sommarens torka. Kolla här!

I bäverlandet.

Två stockar av al ligger över varandra, ett tecken om något att vi trampar i bävrarnas land. Även om vandringen är runt sjön har vi hittills knappt kunnat skönja den, men nu! Ännu närmare sjön och vi kan blicka över gula och vita näckrosor. Och inåt land möts våra blickar av ett trolskt skimmer – mossklädda stenar i granskogen.

Grönklädda stenar i trollskogen.

Och i svampskogen växer inte blott Karl Johan, utan även en rostig skottkärra som saknar ett handtag. Nu går vi utmed sjön och på håll syns betongklumpar till bostäder.

Karl Johan

Karl Johan hälsar.

Trasig skottkärra

Oväntat möte med en rostig skottkärra mitt i skogen. Var är handtaget?

För första gången hörs människoröster, varslande om en förestående campingplats. Vi går nästan på armlängds avstånd till Måsnaren. Gräsänder sitter på en gren i sjön. En ensam kanotist far genom stilla vatten rakt mot föreningsstugan som vi passerar precis innan vi återbördas till parkeringen. Färdigt!

Änder på rad i sjön.

En lång rad änder väntar på bättre tider.

Kanotist

Måsnarens lugna vatten med en kanotist snart i mål vid klubbstugan.


Vandringsfakta

Längd: 13,9 km
Höjdskillnader:
+/- 119 meter
Tid:
drygt tre timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att gå tiden inte stämmer. Vi var i rörelse drygt tre timmar.

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Tveta friluftsgård. Eller var som helst länds denna rundvandring.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.