Möte med underhållningslegendaren Klasse Möllberg

Klassa Möllberg i hamnen i Strängnäs.

Trivs vid vattnet. För Klasse Möllberg är naturhamnen en av höjdpunkterna i Strängnäs.

Klasse Möllberg har underhållit svenska folket i över ett halvsekel. Åtminstone ett par miljoner tittare har sett honom som reseledaren ”Mackan” i Lasse Åbergs kultförklarade komedi Sällskapsresan II – Snowroller. Men Klasse kommer nog för evigt att förknippas med apan “Banarne” från tv-serien Trazan Apansson och Banarne, som han medverkade i tillsammans med Lasse Åberg. I kölvattnet av detta omåttligt populära barnprogram bildades 1980 musikgruppen Electric Banana Band, med hits som “Banankontakt” och “Min Piraja Maja”.

Vi träffar Klasse under en upptäcktsfärd i sommarsköna Strängnäs, där denne ännu arbetande och evigt ungdomlige 70-åring bor och spenderar mycket av sin fritid.

Du brinner för aktivt liv och har en ungdomlig utstrålning. Hur bär man sig åt för att leva så aktivt som du?

– Man kan börja med att promenera. Promenera är bra, då rör du hela kroppen. Om du går med stavar med svikt i, ha inte så tunga vikter så att du får en bra rytm. Lägg gärna en halvtimme och gå en 2,5-3 kilometer om dagen. Det är inte så lång tid om man tänker på hur lång tid man förhoppningsvis lever. Du får motion, frisk luft och syresätter kroppen.

– Du kan kombinera promenaden med gymnastiska rörelser, ganska enkla övningar som du hittar på nätet. För att mjuka upp kroppen och komma i gång när man vaknar på morgonen är det bra att röra kroppens olika delar (han gestikulerar med armarna). Efter tio minuter kan man må betydligt bättre under resten av dagen. Och glöm inte att även stretcha musklerna, vilket många fuskar oerhört mycket med. Det går dessutom att kombinera övningarna med morgon-tv:n. Man behöver ju inte se allting, ofta kan man träna under tiden, inte minst om man lyssnar på radio. Tänk på det!

 

“Sörmland är Sveriges lustgård”

Låt oss hoppa till ett helt annat ämne när vi ändå står på bryggan i hamnen i Strängnäs. Har du en favoritplats i Strängnäs?

– Det som är fantastiskt fint här är att komma med båt till den här hamnen, som är en av Sveriges finaste naturhamnar. Jag har inte sett en lika fin hamn i hela Sverige. Det blir aldrig höga vågor här, det blåser lite grann ibland, men det är lugnt mest hela tiden. En idealisk hamn.

Förutom hamnen är domkyrkan fin och den gamla välbevarade delen av Strängnäs. Strängnäs är väldigt vackert oavsett var man är eller hur man transporterar sig – med båten, cykeln eller fötterna. Sörmland är Sveriges lustgård.

Kan du tipsa om en favoritrestaurang?

-Edsbacka Bistro är fin. Sen vet jag inte vad det är med Strängnäs, det är många pizzerior och det är inte min favoritföda.

Möte med Klasse Möllberg

Härligt möte med Klasse Möllberg. Men har vinden tagit Eyals hatt?


Läs mer:  På upptäcktsfärd i Strängnäs.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.