Kåseri: Vi svenskar är bäst!

Brevlåda utanför spanska posten

Är allting bättre i Sverige? Tål den svenska posten en jämförelse med den spanska?

Jo jo, hemma i Sverige är det så mycket bättre, men här vet de inte bättre… Inte sällan möter vi detta illa dolda överseende mot allt och alla i utlandet. En inställning osande av självgodhet sprungen ur en fast och orubbad tro på Sveriges och svenskarnas förträfflighet inom det mesta – möjligen med undantag av spritpriserna i soliga utlandet.

Denna självtillräcklighet borde ha fått sig en allvarlig törn denna sena förmiddag.

Min hustru stod i dörröppningen likblek i ansiktet. För sina studier hade hon lånat en bok på biblioteket och räknade kallt med att kunna förlänga lånet, eftersom det fanns ett outlånat exemplar vid lånetillfället. Nu stod hon med bedjande ögon: Rädda mig!

Inte nog med att hon inte hade hunnit läsa ut boken. Bokdjävulen måste fraktas från ett litet sömnigt samhälle på isolerade lilla La Palma där vi var – hem till ett litet bibliotek i Sverige. Fort som ögat!

Med andra ord, vi befann oss i akut behov av ett mirakel.

Ett alternativ kunde vi som svenskar i varje fall utesluta: posten. Väl medvetna om hur illa den utskällda svenska posten fungerar utgick vi ifrån att den skulle ligga hästlängder före den säkerligen manana-präglade spanska posten i såväl snabbhet som tillförlitlighet. Svenskarna är ju ofrånkomligen bäst.

Vad hade vi för alternativ? Det lackade mot lunch och siesta och därmed var snart hela dagen förlorad. Jag var tvungen att agera. Turligt nog fanns vår tyska granne hemma.

Skicka på posten! Vi har använt den spanska posten hundratals gånger, den är oerhört tillförlitlig.

Någonting måste man tro på, så hennes vittnesbörd vägde tungt. Förresten vad hade vi för val? Nada.

 

Kulturkrock på posten

Vi sprang till lokalen med den blankpolerade gula skylten Correos. Utanför stod en likaså gul lastbil med chauffören och postkassörskan småpratande över en cigarett.

Dagens posthämtning var så gott som fullbordad, bara en fimpning bort.

Trots mina välmenande försök på spanska förstod kassörskan inte vad jag ville. Grundläggande kunskaper i engelska ingick nog inte i anställningsvillkoren. Lastbilen? Den ska i väg, gestikulerade hon. Estampillas – frimärken? Ja, de kunde jag köpa alldeles strax, när hon har rökt klart.

Engagemanget för att rädda min fru undan bibliotekets onåd var inte precis på liv och död.

Ett ungt spanskt par var i antågande. Kunde de förklara allvaret för postkassörskan? Det är en viktig försändelse, den måste till Sverige i dag.

Ibland speglas ett radikal skifte av ett stämningsläge ytterst subtilt. En rapp ordväxling, byte av tysta blickar mellan en chaufför och en kassörska, ett stillestånd som omvandlas till blixtrande effektivitet. Under vår näsa hade en demonstrativ likgiltighet övergått i en livräddande aktion som alla tycktes vilja medverka i. Utan att vi visste ordet av det slet kassörskan boken ur min frus händer och hittade en matchande förpackning, packade, vägde, frankerade, tog betalt – för billigaste flygportot – och rusade ut igen till den väntande chauffören. Allt medan det unga paret hejadade på med märkbar upphetsning.

Vi tackade kassörskan. Vi tackade det unga paret så gott vi förmådde. Hjärtat triumferade. Ty vi hade varit med om en uppvisning i kraften som sätts i gång när människor vill göra gott för sina medmänniskor.

Ändå trodde vi oss innerst inne veta att den svenska posten alltjämt var bäst. Vi befarade att vårt blixtsnabbt behandlade paket kanske aldrig skulle nå slutdestinationen.

Ett par dagar senare på eftermiddagen damp ett mejl ned från en kompis som vänligt nog tagit på sig att vara behjälplig med bokens återlämnande: Örnen har landat!

Självgodheten hade fått sig en välgörande törn.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Angelika skriver:

    A nice story – and great that it has arrived so quickly at your friend 🙂

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Thank you! Yes it was a relief that the book arrived in Sweden so quickly. It was a nice surprise.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.