Svanarna rastar utanför vårt köksfönster

Svanar, en viftar med vingarna

Svanarna samlar krafter på ett anonymt fält utanför Järna innan de flyger vidare norrut.

Inte behöver man åka till sjön Tysslingen utanför Örebro för att se svanarna rasta på väg norrut. Det räcker att gå in i köket. Vi slår oss ner vid frukostbordet och kastar en blick på syrenbusken utanför fönstret för att kolla om hackspetten har vaknat och börjat picka på talgbollen. På håll skönjer vi vita prickar på åkern och blir förbryllade: vad är det vi ser? Gapande tittar vi i kikaren, sedan på varandra. Kan det som ser ut som svanar, hålla till på ett oansenligt fält utanför Järna mellan köket och E4?

 

Smyger fram

Givetvis går vi en omväg och smyger fram till en närliggande kulle. Vi räknar uppemot 40 svanar och några enstaka icke dansanta tranor. Man kan fråga sig vad som har lockat dessa härliga fåglar hit. Tar de paus på väg norrut månne. Kanske spelar det roll att Järnafjärden för tillfället är isbelagd. Hur som helst är det vackert att se på, och så slipper vi bege oss till Tysslingen före frukosten.

 

Svanar och en trana

Inte en katt bland hermelinerna, men väl en trana bland svanarna.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

3 svar

  1. Angelika skriver:

    That’s very nice to look at 🙂

    I’m thinking of easter bunnies and see white swans everywhere – a great thing!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.