Barnsligt enkelt att hitta pangrestaurang?

Rad av restauranger på smal gata i Sevilla

Restauranger finns det bra många, men finns det många bra restauranger?

Alla vill äta gott och gärna prisvärt. Sålunda borde det finnas ett överflöd av pangrestauranger. Hur kommer det sig att det är så krävande att hitta bra restauranger? Kanske för att bristande handlag i köket och girighet har gett upphov till turistfällor. Deras rökridåer med tillrättalagda matbilder och runtlovande inkastare vid ingång skymmer sikten.

Därför blev jag upprymd när jag hittade en pangrestaurang i självaste Paris. Entrecôte hette den och hade bara en rätt på menyn. Man kunde dock välja mellan olika sorters rödvin medan man bidade sin tid i en utdragen väntan på huvudrätten med tunnskurna pommes frites och smörig bearnaisesås till. Inte heller snålades det med kalorierna i de klassiska och fuskfria crème brûlée och mousse au chocolat som avrundade festmåltiden.

 

Romantisk lunch i Paris

Inte att undra på att jag ville dela dessa skimrande minnen tillsammans med min livskamrat strax efter vi träffades för 30 år sedan. En romantisk lunch i Paris. Jag varnade dock för de ringlande köerna utanför, om vi inte skulle vara där i god tid. Vi var i god tid och gick med målmedvetna steg och hunger i blicken mot denna Entrecôte. Här ska i förbigående medges en föga smickrande brist hos undertecknad – ett sviktande lokalsinne. Ett knappt kännbart handikapp i tider med gps i var mans och kvinnas hand, men för 30 år sedan kunde denna oförmåga att hitta vägen få ödesdigra konsekvenser för såväl tilltänkta äktenskap som ännu oförlösta barn.

I vår desperata jakt på mina svunna matdrömmar gick vi gata upp och boulevarder ner i allt raskare takt. Paris redan då bullriga trafik la vi inte minsta märke till i vårt uppjagade tillstånd. Med hungerns och beslutsamhetens skygglappar avverkade vi centrala Paris tills vi hamnade i kvarter som enligt all rim och reson borde ligga långt från restaurangens tänkbara läge. Ändå fortsatte vi “bara ett kvarter till”.

Historien slutar i ett resignerat val av en uteservering på första bästa bistro på en anonym gata. Lika fatalistiskt beställde vi ur menyn, invaggade i trygghet av det igenkännbara ordet quiche – paj. En stund senare kom den avmätta kyparen med en räkpaj. Det fordrade beaktningsvärda finmotoriska insatser för att plocka bort dessa upptinade små räkor för oss som då inte åt skaldjur. Vi blev i varje fall halvmätta.

 

Moderna hjälpmedel till föga hjälp

30 år senare har vi Google, gps och Tripadvisor bland hjälpmedlen för att kunna hitta ett aptitligt halmstrå i restaurangutbudets höstack. Men några garantier för att dessa digitala verktyg kan vägleda oss till en pangrestaurang finns knappast.

Kanske gör man bäst i att helt enkelt ta första bästa tilltalande restaurang på måfå och låta ödet bestämma. Då har man i varje fall besparat sig både tid och möda.

Hur gör du vid val av restaurang?


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Haha känner verkligen igen mig!! Har själv väldigt dåligt lokalsinne. Och trots nya tider är jag inget för gps och inte ens kartor är jag mycket för. När jag reser klarar kag mig 90 % på att fråga mig fram! Känner också igen mig med restaurengerna… har en del specialkost så utomlands kan det bli krångligt. Då kan jag gå runt hur länge som helst för att hitta något ställe som har bra och god mat som jag kan äta. Men tillslut, när jag fortfarande inte hittat något, ger jag upp av hunger och sätter mig på första bästa ställe. Stället brukar oftast vara riktigt dåligt och som upplagt för att bli besviken. Men vid det här laget är man för hungrig för att bry sig! Har ännu inte hittat en lösning för detta…

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tråkigt att höra att även du har dåligt lokalsinne som en av oss tu. Med gps klarar sig denna person ändå ganska bra – när den gpsen är på gott humör. Även vi har varit med om det där med att ge upp sin jakt och ta första bästa restaurang som tyvärr sällan bjuder på positiva överraskningar. Ett tips är att ha något ätbart med sig så man klarar sig en stund extra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.