Dagens behållning: en liten söting i Alcudias berg

Mandelblom på kvist.

Skir mandelblom är en fröjd för ögat på Mallorca under januari och februari.

Först en ensam liten skir blomma som tar oss med häpnad. Så liten och så ensam på det högresta mandelträdet. Sårbar också, har en vän tyckt efter att ha sett ett foto.

Denna tidigblommande mandel växer på en mindre gård mellan Port d’Alcudia och Alcudia, intill en vindlande och trång bilväg där varje gårdsägare med självaktning har åtminstone en vakthund, ett antal oliv- och citrusträd och dessa mandelträd som blommar i januari-februari och får oss att tappa andan.

I dag går vi förbi samma mandelträd. Vår lilla sårbara mandelblomma är som förbytt. Den har fått både självförtroende och en mängd syskon bredvid. Hjärtat tar ett skutt – inte av häpnad, utan av beundran av denna praktfulla mandelblomning.

Vi sliter oss ifrån denna alldagliga betraktelse under blomningstiden och klättrar upp för berget. Vi har trampat dessa steniga bergsstigar så många gånger att getterna inte ängsligt springer sin kos längre som de gjorde förut. De kanske känner igen oss. De kanske känner igen min röst och mina hälsningsfraser. De tittar på oss med sina mörkbruna ögon och återgår sedan till att beta av vildväxande rosmarin och andra växter.

Utan att någon av oss är mentalt förberedd stöter vi på något brunt framför våra fötter på stigen. Vi hejdar oss tvärt. Ett litet ansikte. Små ögon öppnar sig och tittar på oss för första gången. En ett par dagar gammal killing på något ostadiga ben.

Hjärtat stannar för ett ögonblick. Vilken söting! Instinkten är att ta den i famn eller åtminstone klappa den. Men vi går vidare för att inte skrämma detta sårbara lilla liv som inte känner oss. Än.

Killing i Mallorcas berg.

En ensam liten killing dyker upp mitt på stigen i bergen. Där stöter vi ofta på mallorkinska vildgetter.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Zinat Pirzadeh skriver:

  Underbar natur och fina bilder 💕🙏

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack!!! Blir nog fler blommor på såväl mandelblomningen som vildgetterna framöver. 🙂

 2. Sara skriver:

  Herregud vad gullig!! Säkert ett smart val att inte klappa och hålla den i famnen men jag hade helt klart haft svårt att låta bli… Fantastisk bild också som fångar en otrolig utsikt också!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Sara! Det var svårt att låta bli, för den var riktigt liten och gullig. Och till synes i behov av moderlig ömhet, men vi oroar inte eftersom vi nog såg mamman en bit bort. Utsikten på vandringen är betagande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.